Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek cappucino przypomina klasyczne, włoskie tiramisu, jednak nie zawiera jajek. Pyszny smak cappuccino zapewniają maczane w kawie biszkopty i puszysty, śmietanowy krem na bazie serka mascarpone. Jeśli preferujesz wyczuwalne nuty alkoholu w deserze, dolej do kawowego ponczu kieliszek aromatycznego trunku. Placek będzie miał wtedy bardziej charakterystyczny smak. Gdy spodziewasz się gości, przygotuj deser dzień wcześniej. Porządnie schładzane ciasto cappuccino smakuje najlepiej.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4245
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 65
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 42
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 74
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 379
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4245
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 65
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 42
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 74
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 379
Składniki
Zrób espresso lub zaparz kawę rozpuszczalną, a gdy przestygnie – dolej alkohol i umieść w płaskim naczyniu lub głębokim talerzu. W misce utrzyj serek mascarpone z cukrem pudrem. W osobnej misce ubij zimną śmietanę kremówkę i delikatnie połącz obie masy.
Przygotuj foremkę lub naczynie żaroodporne o wymiarach 10x15 cm (ważne, aby miało proste ścianki). Na spód naczynia układaj maczane w kawie i alkoholu biszkopty. Nie trzymaj ciastek za długo w płynie, ponieważ będą zbyt mokre i rozpadną się podczas krojenia. Na warstwie biszkoptów ułóż 2/3 kremu serowo-śmietankowego i kolejną porcję biszkoptów. Następnie wyłóż resztę białej masy. Włóż placek cappucino na 3-4 godziny do lodówki albo na całą noc. Przed podaniem deseru posyp go obficie gorzkim kakao używając gęstego sitka.