Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek cappucino przypomina klasyczne, włoskie tiramisu, jednak nie zawiera jajek. Pyszny smak cappuccino zapewniają maczane w kawie biszkopty i puszysty, śmietanowy krem na bazie serka mascarpone. Jeśli preferujesz wyczuwalne nuty alkoholu w deserze, dolej do kawowego ponczu kieliszek aromatycznego trunku. Placek będzie miał wtedy bardziej charakterystyczny smak. Gdy spodziewasz się gości, przygotuj deser dzień wcześniej. Porządnie schładzane ciasto cappuccino smakuje najlepiej.
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 965
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 423
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 166
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2699
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 965
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 423
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 166
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2699
Składniki
Zrób espresso lub zaparz kawę rozpuszczalną, a gdy przestygnie – dolej alkohol i umieść w płaskim naczyniu lub głębokim talerzu. W misce utrzyj serek mascarpone z cukrem pudrem. W osobnej misce ubij zimną śmietanę kremówkę i delikatnie połącz obie masy.
Przygotuj foremkę lub naczynie żaroodporne o wymiarach 10x15 cm (ważne, aby miało proste ścianki). Na spód naczynia układaj maczane w kawie i alkoholu biszkopty. Nie trzymaj ciastek za długo w płynie, ponieważ będą zbyt mokre i rozpadną się podczas krojenia. Na warstwie biszkoptów ułóż 2/3 kremu serowo-śmietankowego i kolejną porcję biszkoptów. Następnie wyłóż resztę białej masy. Włóż placek cappucino na 3-4 godziny do lodówki albo na całą noc. Przed podaniem deseru posyp go obficie gorzkim kakao używając gęstego sitka.