Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
drożdżowe to jedno z moich ulubionych ciast. Jako że sie pojawił rabarbar to dziś właśnie z rabarbarem
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 39
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 26
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 121
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 126
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 39
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 26
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 121
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 126
Składniki
Do miski wsypujemy mąkę; robimy "dołek" wkruszamy drożdże, posypujemy łyżką cukru i zalewamy ciepłym mlekiem. Odstawiamy na ok 10 minut aż drożdże zaczną pracować.
Następnie dodajemy pozostałe składniki. Dokładnie wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodziło od ręki (jak jest za rzadkie dosypujemy nieco mąki ale nie za dużo) Na końcu dodajemy rodzynki.
Ciasto należy przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok godzinkę
Robimy kruszonkę ja robię tak na „oko" pół masła, cukier, cukier waniliowy, mąka)
Wykładamy wyrośnięte ciasto na blachę (25x36cm) wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzchu układamy pokrojony w kostkę rabarbar. Posypujemy kruszonką; odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
Pieczemy w 160 st około 45-50 minut. Kiedy przestygnie posypujemy cukrem pudrem.