Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis prosty a ciasto zawsze udane
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 179
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1324
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25096
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 179
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1324
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25096
Składniki
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową Z drożdży ,części mleka (letnie)mąki ,cukru zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem dodać roztopiony letni tłuszcz,mleko (z solą)rozczyn z drożdży,mąkę .Całość dobrze wyrobić ,przykryć i odstawić do wyrośnięcia Gdy ciasto podwoi swą objętość przekładamy na blachę i równamy (najlepiej dłoń zanurzyć w mleku lub letniej wodzie ) Rabarbar obrać,umyć pokroić na mniejsze kawałki ,osuszyć i poukładać na cieście odstawić do wyrośnięcia .Gdy ciasto już wyrośnie posypujemy uprzednio przygotowaną kruszonką. Można placek posypać cukrem (grubym )wymieszanym z cukrem waniliowym. Pieczemy w temperaturze 180 stopni (30-40 minut)sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone .Po upieczeniu ciasto lukrujemy (jeśli ciasto było wcześniej posypane cukrem po wierzchu nie potrzeba lukrować(według uznania)Blacha o wymiarach 32x36 Kruszonka :rozcieramy masło z cukrem ,mąką ,proszkiem do pieczenia palcami aż powstanie kruszonka.