Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Super łatwy i pyszny przepis na placek kawowo-migdałowy :) Wystarczy chwilka wolnego czasu i doskonałe ciacho do kawy gotowe.
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 307
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 712
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 733
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 31
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 307
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 712
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 733
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 31
Składniki
Najpierw przygotowuję ciasto: Kawę rozpuszczam w 2 łyżkach gorącej wody. Mąkę i proszek do pieczenia wsypuję do miski i mieszam, dodaję rozpuszczoną kawę, krótko mieszam. Następnie dodaję resztę składników, za wyjątkiem płatków migdałowych. Miksuję ciasto, aż zrobi się gładkie. Na koniec dodaję płatki migdałowe i delikatnie mieszam łopatką. Ciasto przekładam do blaszki (30 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównuję i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35-40 minut.
Teraz przygotowuję polewę. Wszystkie składniki polewy umieszczam w rondelku i podgrzewam na niewielkim ogniu stale mieszając, aż wszystko się rozpuści i płatki będą pokryte miodem i masłem. Odstawiam na chwilkę do przestygnięcia. Następnie wyciągam ciasto z pieca i rozprowadzam polewę na całej powierzchni placka. Blaszkę wstawiam ponownie do piekarnika i piekę 10 minut, aby płatki migdałów się zarumieniły. Placek kawowo-migdałowy gotowy. Smacznego :)