Do góry

Desery Przepis na:

Placek kokosowy z jabłkami

Placek kokosowy z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1042 Ocena: 29070

Dodano:

Odsłon: 3207

Mocno kokosowy placek z jabłkami to prosty i szybki w przygotowaniu deser. Ciasto z olejem, wiórkami i mleczkiem kokosowym jest pyszne, delikatne oraz puszyste jak chmurka. Kokos i jabłka tworzą niezwykle zgrany duet smakowy, który cudownie rozpieszcza kubki smakowe. Koniecznie musicie spróbować tego połączenia! :D

Składniki

  • CIASTO KOKOSOWE:
  • 250 g mąki
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 200 g mleczka kokosowego
  • 100 g oleju kokosowego
  • 135 g drobnego cukru
  • 3 małe jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • DODATKI:
  • 3 duże jabłka
  • sok z 1/2 cytryny
  • cukier puder
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Placek kokosowy z jabłkami

Przygotowanie

  1. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w około 0,5 cm półplasterki. Wyciskamy sok z połowy cytryny i skrapiamy nimi jabłka, aby nie ściemniały podczas pieczenia.

  2. Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera. Dodajemy olej kokosowy, a następnie mleczko kokosowe (stałą, białą część). Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do mokrych składników i ponownie miksujemy. Na koniec do masy dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy.

  3. Blaszkę o wymiarach 28 cm x 25 cm smarujemy olejem kokosowym i oprószamy wiórkami kokosowymi (lub bułką tartą). Do blaszki wylewamy ciasto i wciskamy w nie półplasterki jabłek (pod lekkim kątem).

  4. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (pieczeni góra - dół) na około 40 - 45 minut (do suchego patyczka). Po ostygnięciu posypujemy je cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń