Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek królewski to jedno z ulubionych ciast mojego męża. Idealnie smakuje dopiero po kilku dniach, kiedy warstwy ładnie się połączą, staną się miękkie i kruche… pod warunkiem oczywiście, że coś jeszcze zostanie.
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38511
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 396
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 160
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 371
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9247
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38511
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 396
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 160
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 371
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9247
Składniki
Połączyć wszystkie składniki na ciasto i zagnieść szybko na jednolitą masę. Ciasto podzielić na 3 części. Rozwałkować cienko na rozmiar blaszki (ja używam blaszki o wymiarach 35x 20). Rozwałkowane ciasto przełożyć, każdą część osobno, na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Piec po kolei w piekarniku nagrzanym do temp 180'C przez około 15-20 minut. W tym czasie ciasto powinno ładnie zbrązowieć. Upieczone placki odstawić do ostygnięcia. Mleko, cukier i cukier waniliowy połączyć ze sobą i doprowadzić do wrzenia. Dodać grysik i zagotować, dokładnie mieszając tak, aby nie powstały grudki. Kaszę gotować do momentu aż zgęstnieje, a na wierzchni pojawią się powietrzne pęcherzyki. Ugotowaną kaszę odstawić do ostygnięcia. Masło wyciągnąć z lodówki przynajmniej na trzy godziny przed ucieraniem masy. W makutrze utrzeć masło, dodając po łyżce ugotowanego wcześniej, zimnego, grysiku. Na koniec ucierać chwilę, aż masa stanie się jednolita i pulchna. Jedno z trzech upieczonych i wystygniętych ciast posmarować połową powidła śliwkowego. Na powidło nałożyć połowę masy grysikowej i przykryć drugim plackiem. Czynność powtórzyć. Na koniec przykryć trzecim ciastem. Wierzch ciasta ubrać dobrowolnie, ja używam czekoladowej polewy, ale może być też cukier puder. A więc na koniec przygotować polewę czekoladową – wszystkie składniki polewy podgrzać, ale nie zagotować, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto polać ciepłą polewą. Można udekorować ozdobami cukrowymi.