Placek na maślance cechuje się wyjątkową puszystością i miękkością. Pozostaje wilgotny przez bardzo długi czas. Dodatek cytrynowego kremu przyjemnie orzeźwia i dodaje lekkiej kwaskowatości, dzięki czemu ciasto jest bardziej wyraziste i świetnie nadaje się na letnie popołudnia.
Placek na maślance
Składniki
Ciasto
- 4 jajka
- 500 g mąki pszennej
- 150 ml oleju o neutralnym smaku
- 420 g maślanki
- 300 g cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
- 3 łyżki skórki cytrynowej tartej
Krem
- 2 łyżki soku z cytryny
- 250 g serka homogenizowanego
- 120 g cukru pudru
- 120 g śmietany 36%
- 1 łyżeczka wanilii
Kruszonka
- 100 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 75 g masła
Składniki
Ciasto
- 4 jajka
- 500 g mąki pszennej
- 150 ml oleju o neutralnym smaku
- 420 g maślanki
- 300 g cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
- 3 łyżki skórki cytrynowej tartej
Krem
- 2 łyżki soku z cytryny
- 250 g serka homogenizowanego
- 120 g cukru pudru
- 120 g śmietany 36%
- 1 łyżeczka wanilii
Kruszonka
- 100 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 75 g masła

Etapy przygotowania
Przygotuj ciasto. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier i skórkę cytrynową. W drugiej misce wymieszaj ze sobą: jajka, maślankę, olej i aromat cytrynowy. Powoli wsypuj suche składniki, dokładnie mieszając. Ostatecznie masa powinna mieć gładką konsystencję.
Okrągłą blaszkę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia lub nasmaruj masłem i posyp bułką tartą. Ciasto przelej do formy. Piekarnik rozgrzej do temperatury 175 st. Celsjusza i piecz przez oko 55 minut (do suchego patyczka). Jeśli zacznie się z góry zbyt mocno przypiekać, przykryj je papierem do pieczenia.
Przygotuj krem. Śmietanę ubij na sztywną masę. Dodawaj po łyżce serka homogenizowanego i cukru. Na koniec dodaj wanilię i sok z cytryny.
Przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki umieść w misce. Posiekaj masło na kawałki wielkości migdałów. Dalej kruszonkę wyrób ręcznie. Jeśli będzie zbyt mokra, dodaj odrobinę mąki. Patelnię rozgrzej bez tłuszczu. Wsyp na nią gotową kruszonkę i praż, cały czas mieszając, aż zacznie się lekko rumienić.
Placek na maślance przekrój na dwie warstwy. Na dolnej warstwie rozłóż ok. ¾ przygotowanego kremu. Połóż drugą warstwę ciasta i pokryj ją pozostałym kremem. Na wierzchu posyp kruszonkę. Podawaj schłodzone, przynajmniej przez 30 minut.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy
Idealny dodatek to chrupiącego, świeżego pieczywa składający się z białego se...
Odsłon: 347
Smaczna, słodka przekąska, która z pewnością urozmaici i rozweseli nieco wiel...
Odsłon: 55

Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 111

Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 223
Ostatnio komentowane przepisy
Idealny dodatek to chrupiącego, świeżego pieczywa składający się z białego se...
Odsłon: 347
Smaczna, słodka przekąska, która z pewnością urozmaici i rozweseli nieco wiel...
Odsłon: 55

Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 111

Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 223



Składniki
- 4 jajka
- 500 g mąki pszennej
- 150 ml oleju o neutralnym smaku
- 420 g maślanki
- 300 g cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
- 3 łyżki skórki cytrynowej tartej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 250 g serka homogenizowanego
- 120 g cukru pudru
- 120 g śmietany 36%
- 1 łyżeczka wanilii
- 100 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 75 g masła
Przygotuj ciasto. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier i skórkę cytrynową. W drugiej misce wymieszaj ze sobą: jajka, maślankę, olej i aromat cytrynowy. Powoli wsypuj suche składniki, dokładnie mieszając. Ostatecznie masa powinna mieć gładką konsystencję.
Okrągłą blaszkę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia lub nasmaruj masłem i posyp bułką tartą. Ciasto przelej do formy. Piekarnik rozgrzej do temperatury 175 st. Celsjusza i piecz przez oko 55 minut (do suchego patyczka). Jeśli zacznie się z góry zbyt mocno przypiekać, przykryj je papierem do pieczenia.
Przygotuj krem. Śmietanę ubij na sztywną masę. Dodawaj po łyżce serka homogenizowanego i cukru. Na koniec dodaj wanilię i sok z cytryny.
Przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki umieść w misce. Posiekaj masło na kawałki wielkości migdałów. Dalej kruszonkę wyrób ręcznie. Jeśli będzie zbyt mokra, dodaj odrobinę mąki. Patelnię rozgrzej bez tłuszczu. Wsyp na nią gotową kruszonkę i praż, cały czas mieszając, aż zacznie się lekko rumienić.
Placek na maślance przekrój na dwie warstwy. Na dolnej warstwie rozłóż ok. ¾ przygotowanego kremu. Połóż drugą warstwę ciasta i pokryj ją pozostałym kremem. Na wierzchu posyp kruszonkę. Podawaj schłodzone, przynajmniej przez 30 minut.
Pyszotka:)
Pyszne ciasto 🍰