Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek na maślance cechuje się wyjątkową puszystością i miękkością. Pozostaje wilgotny przez bardzo długi czas. Dodatek cytrynowego kremu przyjemnie orzeźwia i dodaje lekkiej kwaskowatości, dzięki czemu ciasto jest bardziej wyraziste i świetnie nadaje się na letnie popołudnia.
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1123
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 175
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2212
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4256
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1123
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 175
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2212
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4256
Składniki
Przygotuj ciasto. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier i skórkę cytrynową. W drugiej misce wymieszaj ze sobą: jajka, maślankę, olej i aromat cytrynowy. Powoli wsypuj suche składniki, dokładnie mieszając. Ostatecznie masa powinna mieć gładką konsystencję.
Okrągłą blaszkę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia lub nasmaruj masłem i posyp bułką tartą. Ciasto przelej do formy. Piekarnik rozgrzej do temperatury 175 st. Celsjusza i piecz przez oko 55 minut (do suchego patyczka). Jeśli zacznie się z góry zbyt mocno przypiekać, przykryj je papierem do pieczenia.
Przygotuj krem. Śmietanę ubij na sztywną masę. Dodawaj po łyżce serka homogenizowanego i cukru. Na koniec dodaj wanilię i sok z cytryny.
Przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki umieść w misce. Posiekaj masło na kawałki wielkości migdałów. Dalej kruszonkę wyrób ręcznie. Jeśli będzie zbyt mokra, dodaj odrobinę mąki. Patelnię rozgrzej bez tłuszczu. Wsyp na nią gotową kruszonkę i praż, cały czas mieszając, aż zacznie się lekko rumienić.
Placek na maślance przekrój na dwie warstwy. Na dolnej warstwie rozłóż ok. ¾ przygotowanego kremu. Połóż drugą warstwę ciasta i pokryj ją pozostałym kremem. Na wierzchu posyp kruszonkę. Podawaj schłodzone, przynajmniej przez 30 minut.