Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek na maślance cechuje się wyjątkową puszystością i miękkością. Pozostaje wilgotny przez bardzo długi czas. Dodatek cytrynowego kremu przyjemnie orzeźwia i dodaje lekkiej kwaskowatości, dzięki czemu ciasto jest bardziej wyraziste i świetnie nadaje się na letnie popołudnia.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 11
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 11
Składniki
Przygotuj ciasto. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier i skórkę cytrynową. W drugiej misce wymieszaj ze sobą: jajka, maślankę, olej i aromat cytrynowy. Powoli wsypuj suche składniki, dokładnie mieszając. Ostatecznie masa powinna mieć gładką konsystencję.
Okrągłą blaszkę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia lub nasmaruj masłem i posyp bułką tartą. Ciasto przelej do formy. Piekarnik rozgrzej do temperatury 175 st. Celsjusza i piecz przez oko 55 minut (do suchego patyczka). Jeśli zacznie się z góry zbyt mocno przypiekać, przykryj je papierem do pieczenia.
Przygotuj krem. Śmietanę ubij na sztywną masę. Dodawaj po łyżce serka homogenizowanego i cukru. Na koniec dodaj wanilię i sok z cytryny.
Przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki umieść w misce. Posiekaj masło na kawałki wielkości migdałów. Dalej kruszonkę wyrób ręcznie. Jeśli będzie zbyt mokra, dodaj odrobinę mąki. Patelnię rozgrzej bez tłuszczu. Wsyp na nią gotową kruszonkę i praż, cały czas mieszając, aż zacznie się lekko rumienić.
Placek na maślance przekrój na dwie warstwy. Na dolnej warstwie rozłóż ok. ¾ przygotowanego kremu. Połóż drugą warstwę ciasta i pokryj ją pozostałym kremem. Na wierzchu posyp kruszonkę. Podawaj schłodzone, przynajmniej przez 30 minut.