Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj upiekłam bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu placek śliwkowy. Placek ten na pewno posmakuje każdemu kto go spróbuje, a jego smak zaskoczy nie jedno podniebienie.
blaszka
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34164
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1369
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34164
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1369
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Składniki
Cytrynę oparzyć wrzątkiem, wytrzeć do sucha, a następnie zetrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach, z cytryny wycisnąć sok. Śliwki opłukać wyjąć pestki , pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do rondla dodać cukru i podsmażyć do momentu rozpadu śliwek, dodać sok z cytryny i startą skórkę. Chwilę jeszcze podsmażyć, a następnie wystudzić. Ciasto; Płatki owsiane rozgnieść wałkiem i wymieszać z mąką dodać sodę oczyszczoną i szczyptę soli. Dodać miękkie masło oraz cukier , całość dokładnie połączyć rozcierając składniki palcami. Tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać mąką lub bułką tartą (jak kto woli). Do przygotowanej tortownicy rozsypać 2/3 ciasta, na ciasto rozłożyć przygotowane śliwki. Śliwki posypać pozostałym ciastem tworząc kruszonkę. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50 - 60 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.