Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki ucierany placek z borówkami. Niewiele pracy, a smak zachwyca. Idealny do popołudniowej kawy. Najlepiej smakuje pierwszego dnia po upieczeniu. Wychodzi puszysty i wilgotny w środku. Większość składników do jego przygotowania z pewnością macie już w swojej kuchni.
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 54
Łatwe i proste ciasto z makiem i kremem budyniowym. Każdy sobie poradzi z jeg...
Odsłon: 199
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 83
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 178
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 114
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 54
Łatwe i proste ciasto z makiem i kremem budyniowym. Każdy sobie poradzi z jeg...
Odsłon: 199
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 83
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 178
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 114
Składniki
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Do osobnej miski wbijamy jajka. Ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej wlewamy olej i dodajemy śmietanę. Składniki mieszamy.
Suche składniki przesypujemy do mokrych. Ciasto miksujemy do połączenia.
Tortownicę o średnicy 24-26 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Do formy wlewamy połowę ciasta. Wysypujemy borówki po całej powierzchni. Zalewamy drugą połową ciasta.
Placek z borówkami wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około godzinę (do suchego patyczka).
Przed podaniem placek z borówkami warto udekorować cukrem pudrem. Świetnie smakują serwowane z porcją lodów. Smacznego!