Do góry

Desery Przepis na:

Placek z borówkami amerykańskimi

Placek z borówkami amerykańskimi

Autor:

Przepisów i artykułów: 232 Ocena: 2416

Dodano:

Odsłon: 2451

Placek z borówkami amerykańskimi to ciasto przygotowane z kruszonki. Jest łatwe i proste w wykonaniu co szczególnie lubię w ciastach. Najlepiej smakuje na ciepło podane z lodami lub bitą śmietaną.

Składniki

  • 30 – 40 dag borówek amerykańskich
  • 200 g cukru
  • 150 g margaryny
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder do posypania
3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Placek z borówkami amerykańskimi

Przygotowanie

  1. Margarynę roztapiamy w garnku na małym ogniu i odstawiamy do schłodzenia.
    Do miski wsypujemy mąkę, cukier, cynamon i roztopioną margarynę, składniki delikatnie łączymy łyżką a następnie dłonią wyrabiamy kruszonkę i odstawiamy na 15 minut do lodówki.

  2. Dno tortownicy posmarowanej tłuszczem wysypujemy jedną częścią kruszonki a na warstwie kruszonki układamy borówki amerykańskie. Wierzch owoców posypujemy pozostałą częścią kruszonki.
    Placek pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st C. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem i jeszcze ciepły kroimy.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń