Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny placek z jabłkami z bezowym wierzchem. Idealny!
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118011
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8374
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3109
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2093
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1529
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118011
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8374
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3109
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2093
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1529
Składniki
4 żółtka i jedno jajko dodać do mąki. Wsypać cukier puder, proszek do pieczenia i śmietanę. Smalec i margarynę drobno pokroić i "ciachać" nożem, aż wszystko się połączy. Ugnieść ciasto.
1/3 ciasta odjąć i włożyć do zamrażarki. Pozostałe 2/3 do lodówki na około 1 godzinę.
Ciasto wyjąć z lodówki i ułożyć na papierze do pieczenia. Piec w 180C przez 15min. W między czasie ubić pozostałe białka z 3/4 szkl. cukru i kisielem. Porada: Jeśli kisiel jest już słodzony zmniejszyć ilość cukru do pół szkl. Na podpieczone ciasto ułożyć jabłka a na jabłka pianę z białek. Wyjąć pozostałą część ciasta z zamrażarki i "porwać" na pianę.
Piec w 180C przez 30 minut. Piana musi nabrać brązowawego koloru. Smacznego!