Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 237
Dodano: 13.01.2015
Odsłon: 2607
3-4 os. | 60 min | łatwe | tanie |
4 żółtka i jedno jajko dodać do mąki. Wsypać cukier puder, proszek do pieczenia i śmietanę. Smalec i margarynę drobno pokroić i "ciachać" nożem, aż wszystko się połączy. Ugnieść ciasto.
1/3 ciasta odjąć i włożyć do zamrażarki. Pozostałe 2/3 do lodówki na około 1 godzinę.
Ciasto wyjąć z lodówki i ułożyć na papierze do pieczenia. Piec w 180C przez 15min. W między czasie ubić pozostałe białka z 3/4 szkl. cukru i kisielem.
Porada: Jeśli kisiel jest już słodzony zmniejszyć ilość cukru do pół szkl.
Na podpieczone ciasto ułożyć jabłka a na jabłka pianę z białek. Wyjąć pozostałą część ciasta z zamrażarki i "porwać" na pianę.
Piec w 180C przez 30 minut. Piana musi nabrać brązowawego koloru.
Smacznego!
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)