Do góry

Desery Przepis na:

Placek z jabłkami i orzechami

Placek z jabłkami i orzechami

Autor:

Przepisów i artykułów: 122 Ocena: 2097

Dodano:

Odsłon: 16065

Smaczne ciasto sezonowe z jabłkami lubię je i to bardzo, polecam i Wam! Sama słodycz i dobry smak !!!!

Składniki

  • Biszkopt orzechowy:
  • jaja 8
  • Cukier 5 łyzek
  • mąka pszenna Typ 500 2 łyżki
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • mielone orzechy włoskie 8 łyzek
  • Bułka tarta 6 łyżek
  • Ciasto z jabłkami:
  • Jabłko 1,20 kg
  • żółtko jaja kurzego 4 szt
  • Margaryna 15 dag
  • mąka pszenna Typ 500 30 dag
  • Cukier puder 5 łyzek
  • Drożdże4 dag
  • śmietana 12% 2 łyzki
  • Cynamon 2 łyzeczki
  • Bułka tarta 2 łyżki
  • Sól szczypta
  • Masa:
  • Mleko 0,5 l
  • Budyń 2 szt
  • Cukier 5 łyzek
  • Margaryna
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Placek z jabłkami i orzechami

Przygotowanie

  1. Biszkopt orzechowy: Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec wsypujemy cukier i ubijamy. Na końcu wlewamy żółtka- mieszamy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i bułkę tartą i mielone orzechy. Mieszamy wykładamy na formę 25/36 i pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Studzimy i przekrawamy na pół.

  2. Ciasto z jabłkami: Drożdże mieszamy z cukrem pudrem. Z margaryny, mąki, żółtek, soli, śmietany i drożdży robimy ciasto. Dzielimy je na dwie części. Jedną dajemy na blachę i wykładamy starte na dużej tarce jabłka posypujemy je cynamonem i bułką tartą. Przykrywamy drugim ciastem. Pieczemy w 180 stopniach do 45 minut w formie 25/36.

  3. Masa: Z mleka cukru budyniu gotujemy krem. Margarynę łączymy z zimnym budyniem. Przełożenie: Biszkopt- masa- ciasto z jabłkami- masa- biszkopt

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń