Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny placek z pianą i agrestem, który można oczywiście zrobić z innymi owocami. Szybko znika ze stołu.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1582
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 325
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1582
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 325
Składniki
Miękkie masło utrzeć z 150 g cukru na piane. Jajka rozdzielić. Białka odstawić do lodówki. Zółtka dodawać pojedyńczo do masła, ciągle ucierajac. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać i dodawać na przemian z mlekiem do masy jajeczno-maślanej.
Okrągłą foremkę o średnicy 26- 28 cm wyłożyć papierem. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Ciasto wyłożyć do foremki. Agrest oczyścić, ponakłuwać wykałaczką, żeby za bardzo nie pękał podczas pieczenia. Dobrze obtoczyć w skrobi kukurydzianej i rozłożyć na cieście. Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez 30 minut. Można sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest upieczone( ciasto nie powinno kleić się do wykałaczki).
Cztery białka, 100 g cukru i szczyptę soli ubić na sztywną pianę. Rozprowadzić na podpieczonym cieście i wstawić do piekarnika na 10 minut, żeby beza się zapiekła. Gotowe. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić i pokroić na kawałki. Smacznego!