Do góry

Desery Przepis na:

Placek ze śliwkami i polewą

Placek ze śliwkami i polewą

Autor:

Przepisów i artykułów: 167 Ocena: 3399

Dodano:

Odsłon: 3011

Dziś przepis na pyszny placek ze śliwkami i śmietankowo-twarogową polewą. Ciasto jest na prawdę smaczne, a bardzo proste i w miarę szybkie w wykonaniu. Ja właśnie takie ciasta preferuję. Nie jest też za słodkie. Takie w sam raz. Kto go próbuje, ten od razu chce przepis:)

Składniki

  • Na ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 60 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Na wierzch: ok 500 g śliwek
  • Na polewę:
  • 100 g mielonego twarogu
  • 100 g cukru
  • 130 g kwaśnej śmietany
  • 150 g migdałów w płatkach
  • 2 jajka
  • 1 łyżka kaszy manny
  • szczypta cynamonu
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Placek ze śliwkami i polewą

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrabiamy na gładkie ciasto. Formujemy kulę i owijamy w folię spożywczą. Wstawiamy na ok 0,5 godziny do lodówki

  2. Śliwki myjemy, wycieramy i dzielimy na pół. Wyjmujemy pestki

  3. Przygotowujemy zalewę: jajka ucieramy z cukrem i twarogiem. Dodajemy śmietanę, płatki migdałowe i kaszę mannę. Doprawiamy do smaku cynamonem ( zalewę przygotowuję w malakserze. Używam ostrza z nożykami, więc sera wcześniej nie mielę, bo w malakserze i tak zostanie rozdrobniony za pomocą nożyków )

  4. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na krążek o średnicy ok 30 cm. Ciasto za pomocą wałka przenosimy na wysmarowaną tłuszczem tortownicę o średnicy 26 cm, tak aby wokół formy utworzyła się z ciasta równa krawędź

  5. Na cieście równomiernie rozkładamy śliwki skórką do ciasta, a następnie wylewamy na nie zalewę

  6. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 1 godziny. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy jeszcze ok 10 minut w otwartym piekarniku. Następnie wyjmujemy i odpinamy obręcz. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Świeże gorzej się kroi

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń