Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek ze śliwkami to prosty sposób na przepyszne wykorzystanie nadmiaru tych wyjątkowych i zdrowych owoców. Całość przygotowuje się bardzo szybko i prosto. Ciasto świetnie smakuje na ciepło, jedynie po lekkim ostudzeniu. Sprawdzi się jako deser na lato – do grilla, niedzielnej kawy czy na piknik.
Makaron z kurczakiem i szpinakiem to propozycja na szybki i smaczny obiad dla...
Odsłon: 121
Moje gołąbki z recyklingu różnią się od klasycznych farszem. Farszem jest suc...
Odsłon: 125
Makaron z kurczakiem i szpinakiem to propozycja na szybki i smaczny obiad dla...
Odsłon: 121
Moje gołąbki z recyklingu różnią się od klasycznych farszem. Farszem jest suc...
Odsłon: 125
Składniki
Przygotuj ciasto. Do miski wsyp przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj. W osobnej misce utrzyj masło z cukrem. Następnie dodaj jajko i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj przesianą wcześniej mąkę i maślankę. Całość wymieszaj na gładkie ciasto.
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przenieś do niej surowe ciasto i wygładź. Śliwki umyj i osusz. Pokrój ja na połówki i usuń pestki. Wciśnij je gęsto na wierzch ciasta, skórką do dołu. Owoce powinny lekko wystawać z ciasta. Przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki umieść w osobnej misce i wyrób na jednolitą kruszonkę. Piekarnik nastaw na 180 st. Celsjusza. Wstaw ciasto i piecz przez 25 minut.
Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika, a wierzch ciasta posyp przygotowaną wcześniej kruszonką. Piecz całość przez kolejne 25 minut. Wyjmij i przestudź na kratce. Placek ze śliwkami to prosty przepis na deser. Świetnie smakuje na ciepło, z dodatkiem zimnych lodów czy bitej śmietany.
Przepisy Desery
Desery
Ciasto błazen
Desery
Porzeczkowa chmurka na biszkopcie
Desery
Babka tulipan
Desery
Rogal-love ciasto drożdżowe z masłem orzechowym i migdałami
Ciasto błazen
Ciasto błazen to przepyszny deser, który zrobi wrażenie na każdym bez wyjątku...
Odsłon: 12
Porzeczkowa chmurka na biszkopcie
Malinowa chmurka to już klasyka wypieków, a co powiecie na wersję z porzeczka...
Odsłon: 59