Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste placuszki dyniowe na sodzie i kefirze. Bardzo proste w przygotowaniu. Mają piękny, pomarańczowy kolor. Przypadną do gustu całej Waszej rodzinie. Koniecznie wypróbuj ten przepis jesienną porą.
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7949
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1285
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13736
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7949
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1285
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13736
Składniki
Do placków wykorzystaj mus z dyni: dynię umyj, wydrąż środek, pokrój na paski i umieść na blasze piekarnika wyścielonej papierem do pieczenia. Piecz do miękkości w temperaturze 180 stopni, następnie przestudź, obierz ze skóry i zmiksuj na gładki mus.
Mus z dyni przełóż do miski, dodaj kefir, dwa jajka, mąkę, cynamon, sodę i dwie łyżki oleju. Składniki zmiksuj lub mieszaj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Placki dyniowe na kefirze smaż na średnim ogniu z dwóch stron na złoty kolor.
Usmażone placki dyniowe przełóż na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym. Odsącz z nadmiaru tłuszczu.
Gotowe placuszki dyniowe podawaj z dżemem, powidłami lub jogurtem naturalnym. Smacznego!