Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Każdy ma czasem ochotę na coś słodkiego. Wiele osób jednak – z takich czy innych względów – unika klasycznych wyrobów cukierniczych, o słodyczach (batonikach, cukierkach) nie wspominając. Placki z serka waniliowego to danie, które jest świetną alternatywą dla ciast – zdrowszą i mniej kaloryczną, ale nie pozbawioną uroku tego typu słodkości. Wybierz dobrej jakości serek (bez zbędnych dodatków). Aby dodatkowo „odchudzić” danie, z poniższego przepisu możesz usunąć masło i cukier. Jeśli używasz dobrej patelni z powłoką nieprzywierającą, placuszki możesz smażyć bez tłuszczu, choć odrobina masła doda im chrupkości i aromatu.
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2613
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20110
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 561
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 707
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7137
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2613
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20110
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 561
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 707
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7137
Składniki
Jajka i serek (oba składniki – w temperaturze pokojowej) zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj masło, mąkę i proszek do pieczenia. Ponownie zmiksuj tak, by uzyskać gładkie ciasto (bez grudek mąki). Odstaw je na około 20 minut.
Rozgrzej na patelni (na średniej mocy palnika) niewielką ilość masła klarowanego. Nałóż kilka porcji ciasta o średnicy około 10 cm. Pozostaw spore odstępy pomiędzy plackami, ponieważ znacznie urosną. Smaż przez około minutę na każdej stronie – aż placuszki staną się złociste. Po usmażeniu ułóż na ręczniku papierowym – wchłonie nadmiar tłuszczu.
Podawaj ze świeżymi owocami. Jeśli nie liczysz skrzętnie kalorii, możesz „podkręcić” słodycz placków z serka waniliowego, posypując je przesianym przez sitko cukrem pudrem. Doskonale smakują także np. z syropem klonowym lub innym, zdrowym zamiennikiem cukru.