Do góry

Desery Przepis na:

Pleśniak

Pleśniak

Autor:

Przepisów i artykułów: 86 Ocena: 1854

Dodano:

Odsłon: 50209

Pyszne owocowe, aromatyczne ciasto.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pleśniak

Przygotowanie

  1. Margarynę, mąkę, żółtka, pół szkl. cukru, proszek do pieczenia, śmietanę i wyrobić ciasto. Podzielić na 3 części do jednej dać kakao przesiane (niekoniecznie) i schłodzić w zamrażarce 2 części.

  2. Białym wyłożyć blachę na to dać owoce. Jeśli robię z jabłek daję jeszcze cynamon, albo mieszam z jabłkami albo posypuje na brytfance jak kto woli. Jeśli robię ze śliwek kładę skórką do dołu.. Pod owocami można podsypać odrobiną bułki tartej aby ciasto nie było za bardzo wilgotne.

  3. Owoce przytrzeć ciemnym ciastem lub 2 częścią białego.

  4. Białka ubić na sztywno dodać kisiel i szkl. cukru wymiksować i wylać na ciemne ciasto przytrzeć jasnym.

  5. Piec w piekarniku 40 minut na ok 180 stopniach w termoobiegu. Sprawdzam zapałka..

  6. SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń