Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pleśniak to pyszne ciasto, każdy wie :) Wspaniałe połączenie kruchego ciasta, kwaśnego dżemu, i słodkiej bezy.
Blaszka 24 X 32 cm.
Orzechy drobno posiekać.
Zimne masło posiekać z mąką, kakao, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, dodać żółtka.
Białka odłożyć do lodówki.
Szybko zagnieść ciasto (będzie dość kruche i sypkie - w razie potrzeby można dodać odrobinę zimnej wody). Uformować 2 większe kule 1 mniejszą owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki lub zamrażalnika na około 60 minut.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać po łyżce cukier , cały czas ubijając. Piana powinna być gęsta i błyszcząca.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone większe ciasto zetrzeć na tarce na dno formy. Posmarować grubą warstwą dżemu wiśniowego.
Mi tym razem zabrakło dżemu, częściowo dodałam powidła i szczerze tego odradzam.
.
Na to zetrzeć drugą większą część ciasta i delikatnie wyłożyć na nią pianę z białek. Na wierzch zetrzeć ostatnią, mniejszą część ciasta i posypać orzechami.
Piec około 40 - 50 minut w temperaturze 180 º C. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 20
Bigos po cygańsku bo fajny pomysł na obiad szczególnie gdy chcemy nieco zmod...
Odsłon: 51
Bardzo puszysty, rozpływający się w ustach, na dużą blaszkę
Odsłon: 137
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 20
Bigos po cygańsku bo fajny pomysł na obiad szczególnie gdy chcemy nieco zmod...
Odsłon: 51
Bardzo puszysty, rozpływający się w ustach, na dużą blaszkę
Odsłon: 137
Składniki
Blaszka 24 X 32 cm. Orzechy drobno posiekać. Zimne masło posiekać z mąką, kakao, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, dodać żółtka. Białka odłożyć do lodówki. Szybko zagnieść ciasto (będzie dość kruche i sypkie - w razie potrzeby można dodać odrobinę zimnej wody). Uformować 2 większe kule 1 mniejszą owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki lub zamrażalnika na około 60 minut. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać po łyżce cukier , cały czas ubijając. Piana powinna być gęsta i błyszcząca. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone większe ciasto zetrzeć na tarce na dno formy. Posmarować grubą warstwą dżemu wiśniowego. Mi tym razem zabrakło dżemu, częściowo dodałam powidła i szczerze tego odradzam. .
Na to zetrzeć drugą większą część ciasta i delikatnie wyłożyć na nią pianę z białek. Na wierzch zetrzeć ostatnią, mniejszą część ciasta i posypać orzechami.
Piec około 40 - 50 minut w temperaturze 180 º C. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.
Przepisy Desery
Desery
Biszkopt japoński
Desery
Chrupiąca gofry domowe. Jak z najlepszej kawiarni
Desery
Najprostsze ciasto bez pieczenia z truskawkami
Desery
Deser truskawkowy na chrupiącym spodzie
Biszkopt japoński
Ciasto Kasutera znane także jako Castella, to japoński biszkopt miodowy, niez...
Odsłon: 8
Chrupiąca gofry domowe. Jak z najlepszej kawiarni
Kto nie lubi gofrów? Smakują wyjątkowo z sezonowymi owocami, choć gofry z teg...
Odsłon: 21