Do góry

Desery Przepis na:

Pleśniak porzeczkowo morelowy

Pleśniak porzeczkowo morelowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 189 Ocena: 1222

Dodano:

Odsłon: 2262

Ciacho jest pyszne i super na każda okazję. A co ważne również na każdą porę roku.

Składniki

  • CIASTO :
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3,5 szk mąki tortowej
  • 250 g margaryny
  • 1 szczypta soli
  • MASA BIAŁKOWA :
  • 4 białka
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • 1 kisiel pomarańczowy z cukrem
  • odrobina pomarańczowego barwnika spożywczego
  • DODATKOWO :
  • 350 ml dżemu z czarnej porzeczki ( domowego ale może być kupny )
  • 3 - 4 morele
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pleśniak porzeczkowo morelowy

Przygotowanie

  1. Przygotować robot z nożami do siekania.
    W misce robota umieścić wszystkie składniki na ciasto i siekać aż się połączą.
    Potem wyłożyć je na blat, szybko zagnieść w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.
    Potem formę do ciasta o wymiarach 29 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia a ciasto rozrywając na kawałki rozłożyć po całej blaszce.
    Ciasto lekko uklepać w formie nie zostawiając prześwitów.
    Na cieście rozsmarować dżem a na dżem rozłożyć morele pozbawione pestek i pokrojone na kawałki.
    Białka ubić mikserem, dodać cukier i nadal ubijać.
    Następnie dodać cukier a gdy wmiksuje się w pianę wsypać kisiel i dodać barwnik i mieszać aż się połączą z pianą.
    Potem pianę wyłożyć na dżem i morele, rozsmarować ją ale nierówno bo po upieczeniu ciasto będzie ładnie się prezentować.
    Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni z termoobiegiem na 45 minut.
    Upieczone wystudzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń