Do góry

Desery Przepis na:

pleśniak z rabarbarem..

pleśniak z rabarbarem..

Autor:

Przepisów i artykułów: 525 Ocena: 18264

Dodano:

Odsłon: 6796

trochę inny pleśniak bo wierzchnie ciasto z dodatkiem kakao

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 3/4 kostki masła
  • 0,5 szklanki + 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500g rabarbaru
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z mąki, masła, żółtek, 5 łyżek cukru i proszku do pieczenia zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 3 części: jedna większa i dwie mniejsze. Do jednej mniejszej dodać kakao.

  2. Ciasto włożyć do zamrażalnika aby stwardniało. W tym czasie umyty i osuszony rabarbar pokroić. Foremkę o wymiarach 23 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i na dno zetrzeć na tarce większą część ciasta. Rozłożyć rabarbar, zetrzeć mniejszą jasną część ciasta.

  3. Białka ubić z pozostałym cukrem na sztywną pianę i wyłożyć na ciasto. Na wierzch zetrzeć na tarce ostatnią kakaową część ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 40 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 02 maja 2016 Cudowne ciasto :) Chętnie wprosiłabym się kawałeczek ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń