Do góry

Desery Przepis na:

Płonące naleśniki

Płonące naleśniki

Autor:

Przepisów i artykułów: 99 Ocena: 520

Dodano:

Odsłon: 225

Francuskie naleśniki suzette z kawałkami brzoskwini oraz likierem są bardzo łatwym jak również efektownym pomysłem na podwieczorek. Maślane naleśniki w połączeniu ze słodkim likierem nadają charakteru temu daniu.

Składniki

  • CIASTO NA 4 NALEŚNIKI:
  • •2 łyżeczki cukru waniliowego
  • •szczypta soli
  • •1 jajko
  • •250ml mleka
  • •140g przesianej mąki
  • •1 łyżka roztopionego masła klarowanego
  • SOS SUZETTE:
  • •4 łyżki cukru
  • •mała puszka brzoskwiń+sok
  • •50g masła
  • •20ml likieru pomarańczowego
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Płonące naleśniki

Przygotowanie

  1. NALEŚNIKI:
    Wszystkie składniki umieść w misie i wymieszaj rózgą do uzyskania jednolitej masy. Na rozgrzanej patelni smaż naleśniki na lekko złoty kolor z obu stron. Złóż w chusteczki.

  2. SOS SUZETTE:
    4 połówki brzoskwiń pokrój na plastry. Resztę zostaw do dekoracji.
    Na patelnię wsyp cukier i podgrzewaj na minimalnym ogniu. Przez cały proces podgrzewania nie mieszaj, ewentualnie potrząśnij patelnią. Kiedy cukier będzie już roztopiony wlej sok oraz dodaj masło. Mieszaj przez chwilę. Z karmelu mogą zrobić się grudki, ale po chwili się roztopi. Gotuj chwilę do zgęstnienia. Złożone naleśniki w chusteczkę dodaj do sosu i smaż po dwie minuty z każdej strony. Kiedy naleśniki będą już lekko podsmażone wylej na nie likier i bardzo ostrożnie podpal.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń