Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oryginalny i pięknie wyglądający deser. Wypróbuj przepis, który pochodzi z 451. odcinka programu Ewa Gotuje.
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 315
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1438
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 473
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1182
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 315
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1438
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 473
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1182
Składniki
Mleko zagotować w garnku. Białka oddzielić od żółtek, dodać sól i ubić na sztywno. Wsypać cukier puder i miksować aż się rozpuści i utrwali pianę. Za pomocą łyżki zrobić „chmurki” i położyć na gorącym mleku. Przykryć i podgrzewać przez minutę. Wyjąć i odłożyć.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Uperfumować miąższem z laski wanilii (zdrewniałą część wrzucić do mleka). Wymieszać. Dosypać mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz zmiksować. Cienkim strumyczkiem wlać gorące mleko i cały czas ucierać. Przelać do garnka i podgrzać.
Gotowy sos nalać na talerz. Delikatnie umieścić piankę. Udekorować ozdobą z karmelu.
Słodkie dekoracje można wykonać własnoręcznie. Cukier wystarczy roztopić na patelni. Gdy się skarmelizuje, wystarczy nabrać go łyżką, zrobić nitki na papierze do pieczenia i poczekać aż zastygną.