Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Upiekłam babkę która jest aromatyczna, wilgotna. Znikła bardzo szybko, taka była dobra.
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 98
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 315
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 2678
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9603
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 98
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 315
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 2678
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9603
Składniki
Margarynę i jaja wyjmuję z lodówki wcześniej żeby miały temperaturę pokojową. Do miski wkładam pokrojoną margarynę, dodaję cukier puder i ucieram mikserem na puszysta masę. Żółtka oddzielam od białek. Dodaję do utartej margaryny po jednym żółtku. Ucieram dalej na puszysta masę.
Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i dodaję do masy utartej razem ze spirytusem. Mieszam ręką. Pomarańcza sparzam i szoruję dokładnie.
Ścieram skórkę na tarce oczka drobne i dodaję do ciasta.
Białka ubijam na sztywną pianę dodaję szczyptę soli lepiej się ubijają. Pianę mieszam z ciastem ręką nie mikserem delikatnie. Odkładam 6 łyżek ciasta do którego dodaję kakao. Formę do babki kamionkową dokładnie smaruję tłuszczem, każde wgłębienie, następnie posypuje bułka tarta.
Forma musi być dobrze wysmarowana bo potem baka się przykleja i nie chce wyjść. Do formy wlewam połowę ciasta jasnego, następnie ciasto kakaowe, i reszta ciasta jasnego. Wkładam do nagrzanego piekarnika, ja zaczęłam piec babkę od temp 160 stopni przez 30 minut następnie zwiększyłam na temp 180 stopni na kolejne 30 minut. Babkę sprawdzam patyczkiem czy się dopiekła, jeżeli nie trzymam ją chwilę dłużej w piekarniku. Po wyjęciu babki z piekarnika formę odwracam na deskę. Biorę ściereczkę, którą moczę w zimnej wodzie. Przykładam ją na formę babki i zostawiam na chwilę aż odparuję. Pomaga mi to zawsze wyjąć babkę w całości.
Polewę zrobiłam z czekolady gorzkiej rozpuszczonej w kąpieli wodnej. Lukier zrobiłam z cukru pudru. Białko ubijam na sztywno i dodaję cukier puder cały czas mieszając. Babkę polewam białym lukrem, a następie czekoladą ostudzoną.