Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo szybki deser, choc wymaga kilku godzin na stezenie w lodówce, wiec jest idealny, jesli deser trzeba przygotowac wczesniej. Wprost niewiarygodne, jak z niewielu skladników powstaje swieży i lekki, o intensywnym pomaranczowym smaku deser. Staralam sie go zrobic w dwóch foremkach, w jednej z karmelem, a w drugiej bez karmelu, duzo lepiej smakuje z karmelem, ale to juz kwestia osobistych preferencji.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11018
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1185
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11668
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 990
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11018
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1185
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11668
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 990
Składniki
Wyciskac sok z pomaranczy do momentu uzyskania 500 ml. Odlac troche soku do szklanki, dodac pomaranczowa galaretkę i miksowac az do rozpuszczenia proszku. Reszte soku wlac do rondelka.
Do soku dodac cukier, smietane i dobrze wymieszac, dla wzmocnienienia pomaranczowego smaku zetrzec skórke pomaranczy.
Zagotowac sok w rondelku, gdy zacznie sie gotowac dodac galaretke i bez gotowania bardzo miksowac wszystko przez kilka minut. Do formy wlewamy płynny karmel, w tym wypadku zrobilam jeden deser z karmelem, drugi bez. Przechowywac w lodówce i nastepnego dnia przed podaniem wyjac z foremki.
Podawac deser pokrojony na kawalki, z karmelem lub bez, mozna tez podawac w formie malych kostek w papierowych foremkach.