Do góry

Desery Przepis na:

Pomarańczowy deser

Pomarańczowy deser

Autor:

Przepisów i artykułów: 353 Ocena: 6793

Dodano:

Odsłon: 4737

Bardzo szybki deser, choc wymaga kilku godzin na stezenie w lodówce, wiec jest idealny, jesli deser trzeba przygotowac wczesniej. Wprost niewiarygodne, jak z niewielu skladników powstaje swieży i lekki, o intensywnym pomaranczowym smaku deser. Staralam sie go zrobic w dwóch foremkach, w jednej z karmelem, a w drugiej bez karmelu, duzo lepiej smakuje z karmelem, ale to juz kwestia osobistych preferencji.

Składniki

  • 500 ml śmietany
  • 500 ml soku pomarańczowego
  • skórka z pomarańczy
  • 180 g cukru
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • płynny karmel (opcjonalnie)
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pomarańczowy deser

Przygotowanie

  1. Wyciskac sok z pomaranczy do momentu uzyskania 500 ml.
    Odlac troche soku do szklanki, dodac pomaranczowa galaretkę i miksowac az do rozpuszczenia proszku. Reszte soku wlac do rondelka.

  2. Do soku dodac cukier, smietane i dobrze wymieszac, dla wzmocnienienia pomaranczowego smaku zetrzec skórke pomaranczy.

  3. Zagotowac sok w rondelku, gdy zacznie sie gotowac dodac galaretke i bez gotowania bardzo miksowac wszystko przez kilka minut.
    Do formy wlewamy płynny karmel, w tym wypadku zrobilam jeden deser z karmelem, drugi bez.
    Przechowywac w lodówce i nastepnego dnia przed podaniem wyjac z foremki.

  4. Podawac deser pokrojony na kawalki, z karmelem lub bez, mozna tez podawac w formie malych kostek w papierowych foremkach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń