Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo szybki deser, choc wymaga kilku godzin na stezenie w lodówce, wiec jest idealny, jesli deser trzeba przygotowac wczesniej. Wprost niewiarygodne, jak z niewielu skladników powstaje swieży i lekki, o intensywnym pomaranczowym smaku deser. Staralam sie go zrobic w dwóch foremkach, w jednej z karmelem, a w drugiej bez karmelu, duzo lepiej smakuje z karmelem, ale to juz kwestia osobistych preferencji.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 994
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4276
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 699
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1003
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3947
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 806
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 994
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4276
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 699
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1003
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3947
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 806
Składniki
Wyciskac sok z pomaranczy do momentu uzyskania 500 ml. Odlac troche soku do szklanki, dodac pomaranczowa galaretkę i miksowac az do rozpuszczenia proszku. Reszte soku wlac do rondelka.
Do soku dodac cukier, smietane i dobrze wymieszac, dla wzmocnienienia pomaranczowego smaku zetrzec skórke pomaranczy.
Zagotowac sok w rondelku, gdy zacznie sie gotowac dodac galaretke i bez gotowania bardzo miksowac wszystko przez kilka minut. Do formy wlewamy płynny karmel, w tym wypadku zrobilam jeden deser z karmelem, drugi bez. Przechowywac w lodówce i nastepnego dnia przed podaniem wyjac z foremki.
Podawac deser pokrojony na kawalki, z karmelem lub bez, mozna tez podawac w formie malych kostek w papierowych foremkach.