Do góry

Desery Przepis na:

Popękane ciasteczka cytrynowe

Popękane ciasteczka cytrynowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 227 Ocena: 3548

Dodano:

Odsłon: 7067

Popękane ciasteczka cytrynowe to smaczne ciasteczka do herbaty. Delikatnie chrupiące na zewnątrz, mięciutkie i lekko kleiste wewnątrz. Warto je upiec.

Składniki

  • 5 łyżek oleju
  • 2 jajka
  • 180 g cukru
  • utarta skórka z cytryny ekologicznej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego( lub odrobinę płynnego ekstraktu waniliowego)
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • odrobinę kurkumy, dosłownie na czubku noża
  • cukier puder ok. 50 g do posypania
> 6 os. 30 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Popękane ciasteczka cytrynowe

Przygotowanie

  1. Do miseczki wlać olej i całe jajka. Ubijać mikserem na średnich obrotach przez minutę. Dodać cukier, skórkę z cytryny i cukier waniliowy.

  2. Dodać obie maki i proszek do pieczenia, szczyptę soli, odrobinkę kurkumy. Zmiksować do połączenia. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na 2 godziny.

  3. Dwie prostokątne foremki wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Cukier puder przesiać do miski. Z ciasta formować nieduże kulki. Wybrałam wielkość pomiędzy orzechem włoskim, a czereśnią. Ciasto jest dość klejące, więc najlepiej jest zwilżyć rece. Kulki obtaczać w cukrze pudrze i kłaść na blaszkę. Piec w nagrzanym piekarniku około 13 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (22)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 29 listopada 2018 Przepis wymyslony dla mnie :) Uwielbiam wszystko o smaku cytryny. Wygladaja pieknie i juz sobie wyobrazam, jakie sa pyszne :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 25 listopada 2018 Da się ich przechować tak na dłużej?(oczywiście pod kluczem)wyglądają jak słoneczka,cudne ;) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kucharka-amatorka 22 listopada 2018 Kurkuma i mąka kukurydziana nadały żywy, żółciutki kolor. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 22 listopada 2018 Teraz to bym zjadł parę takich, bo herbata tyle co zrobiona :D
Pysznie się zapowiada ;)
Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń