Do góry

Desery Przepis na:

Popękane ciasteczka czekoladowe

Popękane ciasteczka czekoladowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 182 Ocena: 5055

Dodano:

Odsłon: 1738

Delikatne, bardzo czekoladowe, małe co nieco do kawy. Jest z nimi trochę pracy ale smak wynagradza wszystko. Są obłędnie pyszne :)

Składniki

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • cukier wanilinowy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • cukier puder do obtaczania
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Popękane ciasteczka czekoladowe

Przygotowanie

  1. Obie czekolady oraz masło rozpuszczamy na parze i odstawiamy do wystudzenia. Białka jajek ubijamy na sztywno po trochu dodając cukier. Następnie dodajemy żółtka oraz cukier wanilinowy. Nie przerywając miksowania dodajemy rozpuszczone czekolady z masłem. Mąkę z proszkiem do pieczenia i solą przesiewamy i miksujemy z pozostałymi składnikami. Ciasto powinno być zwarte. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki a nawet do zamrażarki na kilka godzin.

  2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy odrywamy po kawałku, formujemy kulki o wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy je w cukrze pudrze i układamy na blaszce w odstępach ok. 5 cm ponieważ ciasteczka lekko rozchodzą się w trakcie pieczenia. Blachę z ciasteczkami od razu wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy ok. 13 minut. Jeśli kolejna partia będzie gotowa wcześniej, należy przechować ją w lodówce do czasu wstawienia do piekarnika. Ciasteczka przechowujemy w zamkniętym pudełku - wtedy długo zachowają świeżość :) Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kstr54 12 września 2014 Potwierdzam ciasteczka sa fantastyczne,moga polezec w zamknietym sloiczku,dzieci je uwielbiaja,.....ja tez

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń