Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na przepyszne, popękane ciasteczka czekoladowe. Ciastka są miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz. Należy jednak pamiętać, że na ich przygotowanie trzeba przeznaczyć dwa dni. Jednego dnia przygotowujemy ciasto, które musi przez całą noc leżakować w lodówce, na drugi dzień pieczemy ciastka.
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 756
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22795
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15200
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4909
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45715
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 756
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22795
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15200
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4909
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45715
Składniki
W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odłóż na bok. Jajka ubij na jasną i puszystą masę. Do miski wsyp cukier i wlej olej. Zmiksuj. Dodaj kakao, ponownie krótko zmiksuj. Dodaj ubite jajka i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj łyżką. Dodaj mieszankę mąki, proszku i soli. Ponownie wymieszaj łyżką, do momentu dokładnego połączenia się składników.
Tak przygotowaną miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i wstaw na całą noc do lodówki.
Kolejnego dnia upiecz ciasteczka. Do głębokiego talerza wsyp cukier puder.
Jednorazowo wyjmuj z lodówki około 1/4 ciasta i formuj kulki wielkości nieco mniejszej niż orzech włoski. Każdą kulkę obtocz w cukrze pudrze. Przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 13 minut. Ciastka bezpośrednio po upieczeniu są miękkie i wyglądają na lekko niedopieczone. Po upieczeniu wyjmij ciastka z piekarnika i pozostaw jeszcze na blasze przez 8 minut, a następnie przełóż na metalową kratkę, by całkowicie ostygły.