Do góry

Desery Przepis na:

Poranna Zorza

Przepis dnia 2021-09-23
Poranna Zorza

Autor:

Przepisów i artykułów: 1102 Ocena: 13722

Dodano:

Odsłon: 50753

To przepyszne ciasto zagości w Twoim domu na dłużej. Wart wypróbować. Ciasto Poranna zorza to jedno z najsmaczniejszych ciast z kremem budyniowym jakie jadłam. Ciasto zrobione jest na bazie biszkoptu i przełożone kremem oraz bezą orzechową. Wierzch ciasta stanowią biszkopty ułożone na masie i polane czekoladą.

Składniki

  • Składniki na biszkopt:
  • 6 całych jajek
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szk. cukru
  • Składniki na masę budyniową:
  • 4 szk. mleka
  • 160 g budyniu waniliowego
  • 300 g masła
  • 6 łyżek cukru
  • Składnik na beze orzechową:
  • 5 białek z jajek
  • 1 szk. cukru
  • 1 łyżka maki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli :
  • 250 g orzechów włoskich
  • Składnik na polewę:
  • 2 gorzkie czekolady
  • 1 szk. śmietany 30%
  • Składniki dodatkowe:
  • 1 opakowanie biszkoptów
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Poranna Zorza

Przygotowanie

  1. Sposób przygotowania biszkoptu:
    1. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy, stopniowo wsypujemy cukier. Następnie dodajemy żółtka. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i łączymy z masą jajeczną delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wylewamy na blaszkę do pieczenia i pieczemy 25 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C.

  2. Sposób przygotowania masy budyniowej:
    1. Trzy szklanki mleka gotujemy a w jednej szklance mleka rozrabiamy budynie razem z cukrem. Następnie wlewamy do gotującego się mleka, rytmicznie mieszając żeby nie powstały nam grudki. Gdy budyń już gęstnieje zestawiamy z palnika, nadal mieszając chwilkę i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy mikserem dodając stopniowo ostudzony budyń.
    2. Połowę masy budyniowej wykładamy na ostudzony biszkopt.

  3. Sposób przygotowania bezy orzechowej:
    1. Białka ubijamy na sztywno dodając stopniowo cukier oraz szczyptę soli. Mąki mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i również stopniowo dodajemy do białek, cały czas miksując.
    2. Orzechy drobno kruszymy, łączymy z ubitymi białkami.
    3. Masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut w 180°C.
    4. Po upieczeniu studzimy i układamy na masie budyniowej.

  4. 5. Na ciasto bezowe nakładamy pozostałą masę budyniową i układamy biszkopty.

  5. Sposób przygotowania polewy:
    1. Czekoladę oraz śmietanę rozgrzewamy w rondelku do chwili, kiedy rozpuści się nam czekolada i dowolnie dekorujemy polewą ciasto.
    2. Ciasto chłodzimy w lodówce dwie godziny
    3. Gotowe.
    4. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 10 września Matko i córko, już jest HIT po jednym dniu :) Pyszne ciacho Becia, ale ja nie dałbym rady. Kiedyś się wproszę z rodziną ;p

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń