Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne, lekko kwaskowe ale słodkie, delikatne ale kruche...
Domowe bułki z pękającą skórką to najlepsze i najtańsze pieczywo Takie przygo...
Odsłon: 315
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 392
Placki kakaowe ze startymi jabłkami na obiad lub podwieczorek.
Odsłon: 247
Domowe bułki z pękającą skórką to najlepsze i najtańsze pieczywo Takie przygo...
Odsłon: 315
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 392
Placki kakaowe ze startymi jabłkami na obiad lub podwieczorek.
Odsłon: 247
Składniki
Ciasto: Mąkę z proszkiem przesiałem, dodałem pokrojone zimne masło, żółtka i cukier. Wszystko zagniotłem na gładkie ciasto i wstawiłem na 30 minut do lodówki. Ciasto wyłożyłem na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem i podziurawiłem widelcem. Piekłem 15 minut w temperaturze 190 stopni, użyłem foremki 23x23cm.
Beza: Białka z cukrem ubiłem na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodałem mąkę ziemniaczaną. Blaszkę takiej samej wielkości jak ta do ciasta wyłożyłem papierem do pieczenia i rozsmarowałem na niej masę z białek. Piekłem w 120 stopniach około 70 minut.
Krem: Śmietanę z cukrem ubiłem na sztywny krem, osobno ubiłem mascarpone. Gotowe masy połączyłem ze sobą szpatułką.
Porzeczki umyłem i przełożyłem do rondelka. Podgrzewałem delikatnie aż do całkowitego rozpadu owoców. Do powstałego płynu wsypałem galaretkę i dokładnie wymieszałem. Pozostawiłem do lekkiego stężenia, a następnie wylałem na zimne ciasto. Galaretka nie może być zbyt rzadka, bo wsiąknie w ciasto!
Gotową, stężałą galaretkę pokryłem kremem, a całość przykryłem bezą. Ciasto przechowuję w lodówce.
Ilość porzeczek można zmieniać dowolnie, po prostu warstwa na cieście będzie grubsza lub cieńsza. Świetnie sprawdzają się również mrożone porzeczki. Przemycamy zdrowie: Do porzeczek dodałem kurkumę, a w kremie przemyciłem odrobinę płatków owsianych.