Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 997
Dodano: 03.08.2014
Odsłon: 30355
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Ciasto kakaowe:
Olej, wodę, szklankę cukru, kakao zagotować w rondelku. Odstawić do całkowitego wystygnięcia .
Mąkę, proszek, sodę - przesiać i odłożyć.
Białka umieścić w misie, ubić na sztywną pianę, na koniec ubijania dodać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając.
Dodać wszystkie żółtka i ubić do otrzymania kremowej pianki.
Wlać całą wystudzoną mieszankę i dokładnie wymieszać szpatułką lub na wolnych obrotach miksera do połączenia.
Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków niczym nie smarować. Przelać do formy ciasto, wyrównać.
Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Wystudzić w uchylonym piekarniku.
Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić ostrym nożem na 2 blaty kakaowe
Krem z serka kanapkowego:
Masło utrzeć z cukrem do otrzymania gładkiego, puszystego i jasnego kremu. Dodawać serek, porcjami, cały czas miksując.
Krem ze śmietany i mascarpone:
Śmietana kremówka i serek mascarpone powinny być schłodzone.
Śmietanę i mascarpone umieścić w misie miksera i ubić do otrzymania gęstego kremu, pod sam koniec dodając cukier puder. Uwaga: nie ubijać zbyt długo, krem może się zwarzyć.
Wykonanie
Blat kakaowy posmarować połową dżemu z czarnej porzeczki. Na dżem wyłożyć masę z serka kremowego, wyrównać. Przykryć drugim blatem kakaowymi posmarować pozostałym dżemem. Na wierzch wyłożyć krem śmietankowy, wyrównać. Na wierzch zetrzeć czekoladę. Schłodzić.
Blaty kakaowe można dodatkowo nasączyć likierem z czarnej porzeczki lub sokiem.
Na skróty
Komentarze do przepisu (7)

SlodkoSlodka83 01 lipca 2018Zgłoś do usunięcia
Robiłam,dawno jest mega smaczne :-)1 Kto głosował? | Odpowiedz

Boschka 03 sierpnia 2014Zgłoś do usunięcia
To jest jedno z ciast, które nigdy sie nie znudzi :-))Ja używam sera z wiaderka, eksperymentuje z różnymi dzemami, najbardziej jednak lubimy z powidlami sliwkowymi z dodatkiem kakao, zwanymi popularnie nutella :-)
Polecam!
Dziś była szarlotka, ale mam ser w wiaderku rozpoczęty, więc w tygodniu zrobię niespodziewajke w postaci pozeczkowca wlasnie :-))
0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 03 sierpnia 2014Zgłoś do usunięcia
Już wyobrażam sobie jak musi bosko smakować, a i wygląda bardzo zachęcająco :)4 Kto głosował? | Odpowiedz

kazimierz 03 sierpnia 2014Zgłoś do usunięcia
Dziękuję, piękne jak piękne, lepiej smakuje niż wygląda, zapewniam. Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 03 sierpnia 2014Zgłoś do usunięcia
Piękne ciacho.Dawno Cię nie było :)2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ewus71 03 sierpnia 2014Zgłoś do usunięcia
Ciasto jak marzenieApetycznie wygląda
Jest udane
2 Kto głosował? | Odpowiedz