Do góry

Desery Przepis na:

Porzeczkowiec

Porzeczkowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 997

Dodano:

Odsłon: 30355

Ciasto o bardzo ciekawym smaku. Co prawda na "smakerze" jest już przepis, jednak mój jest nieco inny

Składniki

  • CIASTO KAKAOWE
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanki cukru
  • 5 łyżek kakao
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • KREM Z SERKA KREMOWEGO:
  • 200 g masła
  • 500 g serka kremowego(naturalny np. kanapkowy)
  • 5 łyżek cukru pudeu
  • KREM ŚMIETANOWY
  • 500 ml śmietany kremówki 36 %
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki serka mascarpone
  • DODATKOWO DŻEM PORZECZKOWY (2 małe słoiczki)
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Porzeczkowiec

Przygotowanie

  1. Ciasto kakaowe:

    Olej, wodę, szklankę cukru, kakao zagotować w rondelku. Odstawić do całkowitego wystygnięcia .

    Mąkę, proszek, sodę - przesiać i odłożyć.
    Białka umieścić w misie, ubić na sztywną pianę, na koniec ubijania dodać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając.
    Dodać wszystkie żółtka i ubić do otrzymania kremowej pianki.
    Wlać całą wystudzoną mieszankę i dokładnie wymieszać szpatułką lub na wolnych obrotach miksera do połączenia.
    Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.
    Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków niczym nie smarować. Przelać do formy ciasto, wyrównać.
    Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.
    Wystudzić w uchylonym piekarniku.
    Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić ostrym nożem na 2 blaty kakaowe

  2. Krem z serka kanapkowego:

    Masło utrzeć z cukrem do otrzymania gładkiego, puszystego i jasnego kremu. Dodawać serek, porcjami, cały czas miksując.

  3. Krem ze śmietany i mascarpone:

    Śmietana kremówka i serek mascarpone powinny być schłodzone.
    Śmietanę i mascarpone umieścić w misie miksera i ubić do otrzymania gęstego kremu, pod sam koniec dodając cukier puder. Uwaga: nie ubijać zbyt długo, krem może się zwarzyć.

  4. Wykonanie
    Blat kakaowy posmarować połową dżemu z czarnej porzeczki. Na dżem wyłożyć masę z serka kremowego, wyrównać. Przykryć drugim blatem kakaowymi posmarować pozostałym dżemem. Na wierzch wyłożyć krem śmietankowy, wyrównać. Na wierzch zetrzeć czekoladę. Schłodzić.

    Blaty kakaowe można dodatkowo nasączyć likierem z czarnej porzeczki lub sokiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Boschka 03 sierpnia 2014 To jest jedno z ciast, które nigdy sie nie znudzi :-))
Ja używam sera z wiaderka, eksperymentuje z różnymi dzemami, najbardziej jednak lubimy z powidlami sliwkowymi z dodatkiem kakao, zwanymi popularnie nutella :-)
Polecam!
Dziś była szarlotka, ale mam ser w wiaderku rozpoczęty, więc w tygodniu zrobię niespodziewajke w postaci pozeczkowca wlasnie :-))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 03 sierpnia 2014 Już wyobrażam sobie jak musi bosko smakować, a i wygląda bardzo zachęcająco :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kazimierz 03 sierpnia 2014 Dziękuję, piękne jak piękne, lepiej smakuje niż wygląda, zapewniam. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewus71 03 sierpnia 2014 Ciasto jak marzenie
Apetycznie wygląda
Jest udane

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń