Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, warstwowe, słodko-kwaśne ciacho, któremu naprawdę trudno się oprzeć. Sześć odpowiednio zestawionych ze sobą warstw (z porzeczkowo-śmietankowej masy, konfitury z czarnej porzeczki, galaretki oraz domowego biszkoptu), składa się na delikatną, pyszną i efektowną całość.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 39
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 23
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 119
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 125
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 39
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 23
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 119
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 125
Składniki
BISZKOPT: Dno blachy [standardowa blacha do pieczenia, wymiary 25 na 36 cm.] smarujemy masłem i opruszamy bułką tartą lub kaszą manną.
Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru i szczyptą soli, na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka, z pozostałym cukrem i zapachem, aż do powstania żółtej kremowej konsystencji. Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę (pszenną, ziemniaczaną) z proszkiem do pieczenia i pięć łyżek ubitej piany z białek (białka dla zmiękczenia masy, aby dała się ona łatwo wymieszać). Mieszamy całość dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki (na tym etapie nie używamy już miksera!) mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy.
Naszą biszkoptową masę przekładamy do blachy. Wkładamy do nagrzanego do 170° C piekarnika [funkcja pieczenia: góra/dół] . Pieczemy 35 do 45min, do tak zwanego suchego patyczka.
Aby biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm. [Naprawde nie bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan – a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!] Upieczony biszkopt odstawiamy do wystygnięcia.
Następnie, delikatnie okrajamy boki i wyjmujemy biszkopt z blachy. (Po przechyleniu blachy do góry nogami, okrojony biszkopt powinnien sam odczepić się od dna blaszki).
MASA ŚMIETANKOWO PORZECZKOWA: Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody. Odstawiamy, do przestygnięcia (do masy dodajemy rozpuszczoną galaretkę o temp. pokojowej).
Do serka mascarpone dodajemy cukier puder, po czym dokładnie miksujemy całość, aż cukier się dokładnie połączy z serkiem, a całość nabierze puszystości.
Nie przerywając pracy miksera (wolne obroty), dodajemy do serka śmietanę, następnie powoli wlewamy galaretkę. Mieszamy mikserem, aż składniki połączą się ze sobą, a masa nabierze gęstości.
PRZEKŁADANIE CIASTA: Biszkopt kroimy na dwie równe części. Wyrównujemy nożem nierówności, a biszkoptowe ścinki odkładamy na talerzyk, bo później jeszcze je wykorzystamy. Pierwszy blat wkładamy na dno blachy i go nasączamy.
Na biszkopt wykładamy 2/3 masy porzeczkowo-śmietankowej. Staramy się ją równo rozprowadzić.
Na masę kładziemy drugi biszkoptowy blat. Ewentualne luki pomiędzy biszkoptem a blaszką, wypełniamy biszkoptowymi ścinkami.
Biszkopt nasączamy (chyba, że Wasza konfitura jest bardzo wodnista. W takim wypadku, biszkopt wchłonie sok z konfitury i nie ma potrzeby dodatkowego nasączania). Następnie wykładamy na niego konfiturę z czarnej porzeczki, którą równomiernie rozprowadzamy.
Na warstwę konfitury, wykładamy pozostałą część masy śmietankowo-porzeczkowej. Wkładamy ciasto do lodówki, a w międzyczasie przygotowujemy galaretkę. Opakowanie galaretki rozpuszczamy w zalecanej przez producenta ilości wody, po czym odstawiamy ją do przestygnięcia (od czasu do czasu mieszamy).
Przestygnięta, powoli zaczynająca tężeć galaretka, jest idealna do wyłożenia na ciasto. Wyjmujemy schłodzone ciacho i delikatnie wylewamy na nie galaretkę. Całość wkładamy do lodówki, przynajmniej na 1,5 h.
Pokrojone kawałki ozdabiamy ubitą śmietaną, którą umieszczamy w rękawie do zdobienia tortów, z końcówką typu ‘ zamknięta gwiazda’. Na górze każdego kawałka, robimy śmietanowe zdobienie. Gotowe ciasto przechowujemy w lodówce!
SMACZNEGO!!!