Do góry

Desery Przepis na:

Porzeczkowiec

Porzeczkowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 228 Ocena: 1049

Dodano:

Odsłon: 446

Lato to sezon na ciasta ze świeżymi owocami, polecam z porzeczkami.

Składniki

  • Porzeczki - 30 dag
  • Jajka kurze - 5 szt.
  • Mąka tortowa - 20 dag
  • Cukier kryształ - 20 dag
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Ser biały - 350 g
  • Śmietanka 30 % - 220 ml
  • Galaretka przezroczysta - 2 szt.
  • Galaretka porzeczkowa - 2 szt.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Porzeczkowiec

Przygotowanie

  1. Jajka ubić na puszysto z cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masę jajeczną połączyć z mąką i proszkiem. Porzeczki podzielić na 3 części. Jedną dodać do ciasta i wymieszać.

  2. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wstawić do piekarnika i piec 20 minut lub do suchego patyczka.

  3. Wystudzić, przekroić na połowę.

  4. Galaretki przezroczyste rozpuścić w 1 1/2 szklanki gorącej gotowanej wody, odstawić do stężenia. Gdy galaretki zaczynają tężeć, śmietanę ubić na sztywno, dodać ser , wymieszać, dodać 2 porcję porzeczek oraz tężejącą galaretkę, wymieszać i wyłożyć na połowę ciasta.

  5. Przykryć drugą połową ciasta, wyłożyć 3 porcję porzeczek.

  6. Galaretki porzeczkowe rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody , odstawić do stężenie , tężejące wyłożyć na ciasto.

  7. Schłodzić w lodówce 3 godziny, pokroić na porcje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń