Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Powidlaki to pyszne bułeczki z powidłami śliwkowymi i nutą cynamonu. Są doskonałą alternatywą dla popularnych cynamonek. Ciasto drożdżowe jest miękkie i puszyste, powidła ze świeżych węgierek aromatyczne.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2377
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 5046
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 144
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2377
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 5046
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 144
Składniki
Przykryj i odstaw na 20 minut do ponownego wyrastania. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut aż będą złociste.
Śliwki umyj, wypestkuj i pokrój na kawałki. Wrzuć do garnka, dodaj wodę, cukier i cynamon. Duś na małym ogniu przez około 20-25 minut aż owoce się rozpadną. Wsyp mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w odrobinie wody, wymieszaj i gotuj jeszcze chwilę aż powidła zgęstnieją. Odstaw do wystudzenia.
Do miski wsyp mąkę, drożdże, cukier i sól. Dodaj ciepłe mleko, jajka i rozpuszczone masło. Wyrób ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny, aby podwoiło objętość.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Rozsmaruj równą warstwę powideł śliwkowych. Zwiń ciasto w roladę wzdłuż dłuższego boku, a następnie pokrój na kawałki szerokości 3-4 cm. Ułóż je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.