Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karob powstaje z mączki chleba świętojańskiego. Smakiem przypomina kakao i może być stosowany jako jego zamiennik. Mój zawierał dodatkowo pastę sezamową (tahini). W porównaniu do czekolady karob jest o 1/3 mniej kaloryczny, ma 3 razy więcej wapnia oraz 7 razy mniej tłuszczu.
Bardzo smaczne, proste w przygotowaniu rogaliki. Rogaliki drożdżowe z nadzien...
Odsłon: 135
Bardzo smaczne, proste w przygotowaniu rogaliki. Rogaliki drożdżowe z nadzien...
Odsłon: 135
Składniki
Łyżeczkę kawy rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody i słodzimy trzema łyżeczkami cukru. Rozpuszczoną kawę wlewamy do miski, w której umieszczamy 20 suchych biszkoptów. Biszkopty mają wchłonąć rozpuszczoną kawę. Masę biszkoptową mieszamy z mascarpone i karobem. Najlepiej blenderem. Masa jest raczej płynna, więc wcieramy przez tarkę pozostałą część biszkoptów i sypiemy 5 łyżek bułki tartej. Dolewamy spirytus. Mieszamy wszystko razem i odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Przed tworzeniem kuleczek, wewnętrzną stronę dłoni smarujemy masłem. Obtaczamy i zajadamy. Smacznego.