Do góry

Desery Przepis na:

Proste ciasto dyniowo-pomarańczowe

Proste ciasto dyniowo-pomarańczowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 207 Ocena: 2488

Dodano:

Odsłon: 2303

Ciasto z musem z dyni, nieduże, ciężkie, aromatyczne - bo z dodatkiem pomarańczy.

Składniki

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 gram masła
  • szklanki musu z dyni
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta imbiru w proszku
  • orzechy włoskie - spora garść
  • pomarańcza
  • cukier puder
  • pestki dyni
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Proste ciasto dyniowo-pomarańczowe

Przygotowanie

  1. Kawałek dyni obrać ze skórki , pokroić na mniejsze kawałki, powinno być jej na surowo około 2 szklanek. Podgotować kilka minut w garnku, odcedzić wodę, miękką dynię zblendować, ostudzić, dodać sok z połowy pomarańczy. Potrzebujemy 1 szklanki musu.

    Masło rozpuścić, ostudzić.
    W misce zmiksować jaja z cukrem, dodać ostudzone masło i mus z dyni, wymieszać. Połączyć z: mąką z proszkiem do pieczenia, cynamonem i imbirem. Wymieszać wszystko. Dodać posiekane orzechy włoskie.

    Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, piec ciasto w temp. 180 st, przez około 30 minut.Ciasto polać lukrem z cukru pudru i soku z pozostałej połowy pomarańczy, posypać pestkami dyni.
    Ciasto robiłam w okrągłej tortownicy, nie wyrosło za bardzo to fakt,ale było bardzo pachnące i mięciutkie. Pycha.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń