Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zbliża się tłusty czwartek, a ty szukasz prostszej alternatywy dla pączków? Te proste i wyjątkowo smaczne oponki serowe są idealnym przepisem dla ciebie. Ich przygotowanie to zadanie, z którym poradzi sobie nawet bardzo niedoświadczony kucharz. Dosłownie bułka z masłem.
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 72
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 72
Składniki
Wszystkie składniki potrzebne do zrobienia oponek przełóż do misy robota kuchennego lub miksera, a następnie utrzyj je do momentu otrzymania jednolitego i gładkiego ciasta. Aby upewnić się, że ciasto będzie dobrze napowietrzone i pozbawione grudek, możesz przesiać mąkę przez sito.
Tak przygotowane ciasto przełóż na blat oprószony mąką. Rozwałkuj na grubość ok. 1,5 cm, a następnie przy pomocy szklanki wycinaj kółka. W każdym z kółek wytnij dziurkę o mniejszej średnicy (np. przy pomocy kieliszka), tak aby otrzymać kształt oponki. Pozostałe ciasto ponownie zagnieć i powtórz wszystkie czynności aż do skończenia ciasta.
Tak przygotowane oponki serowe smaż partiami na głębokim tłuszczu. Z obu stron ciasto powinno się ładnie zarumienić. Usmażone oponki odsącz na papierowym ręczniku.
Gotowe oponki obtocz w cukrze pudrze lub cukrze cynamonowym. Możesz również użyć lukru.