Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu mojej babci, wzbogacony czekoladowym ganaszem, tym razem nie w formie polewy, a musu czekoladowego, który nadaje piernikowi dodatkowej lekkości.
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 18217
Szukasz pomysłu na szybki obiad, mam coś dla Ciebie. Chińska kuchnia, pełna w...
Odsłon: 2560
Kuchnia chińska to sztuka równowagi smaków, tekstur i aromatów, która od wiek...
Odsłon: 222
Brakuje Ci pomysłu na szybki i niewymagający obiad? No to zapraszam na proste...
Odsłon: 286
A dziś na śniadanie pyszny omlet.
Odsłon: 5454
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 18217
Szukasz pomysłu na szybki obiad, mam coś dla Ciebie. Chińska kuchnia, pełna w...
Odsłon: 2560
Kuchnia chińska to sztuka równowagi smaków, tekstur i aromatów, która od wiek...
Odsłon: 222
Brakuje Ci pomysłu na szybki i niewymagający obiad? No to zapraszam na proste...
Odsłon: 286
A dziś na śniadanie pyszny omlet.
Odsłon: 5454
Składniki
Maslo rozpuscic na srednim ogniu, dodac cukier, syrop z buraków cukrowych, przyprawe piernikowa oraz sól i mieszac trzepaczka, az wszystkie skladniki dobrze sie polacza - wtedy zdjac mieszanine z ognia i dodac zimne mleko a nastepnie wbijac jajka do letniej mieszanki i wszystko dobrze wymieszac.
Do innej miski wsypac make, proszek do pieczenia, sode oczyszczona. Wszystko wymieszac i dodac przygotowana mase piernikowa.
Wszystkie skladniki tak dlugo mieszac, az beda mialy odpowiednia konsystencje. Rozgrzac piekarnik do 175° C (góra/dół). Kwadratowa forme do pieczenia wylozyc papierem do pieczenia (alternatywnie mozna uzyc tortownicy). Wlac ciasto (3-4 cm wysokosci) i wygladzic. Piec na srodkowej szynie przez ok. 30 minut.
Wczesniej przygotowac ganasz - najlepiej dzien wczesniej.
Posiekac gorzka czekolade. W rondelku podgrzac śmietanke (nie dopuscic do wrzenia!) i zalac nia posiekana czekolade. Odstawic na chwile a nastepnie wymieszac na gladka mase. Pozostawic do ostygniecia w lodówce na co najmniej 3 godziny – najlepiej na cala noc. Ostudzona mase czekoladowa ubic mikserem recznym, az uzyska konsystencje przypominajaca mus.
Upieczony piernik calkowicie ostudzic i schlodzone ciasto pokroic na porcje. Kawalki ulozyc na talerzach, napelnic musem czekoladowym rekaw cukierniczy z końcówka w ksztalcie gwiazdki i wycisnac go na ciasto w ksztalcie fali lub kropek. Udekorowac wiórkami czekolady i prazonymi orzechami laskowymi.
Moje ostanie 3 przepisy doskonale komponuja sie smakowo i wizualnie i sa niekonwencjonalna propozycja na 3-daniowe proste, szybkie, lekkostrawne i smaczne menu swiateczne.