Do góry

Desery Przepis na:

Prosty murzynek ze skórką pomarańczową i sodą

Prosty murzynek ze skórką pomarańczową i sodą

Autor:

Przepisów i artykułów: 113 Ocena: 1860

Dodano:

Odsłon: 3693

Proponuję dziś przepis na bardzo szybkie i uniwersalne ciasto. Wszystkie składniki po prostu mieszamy w misce, na blachę i do pieca. Do tego ciasta możemy wybrać rodzaj tłuszczu, na każdym się upiecze: na oleju, na maśle i na margarynie. Trzeba tylko pamiętać, że rodzaj tłuszczu wpływa na strukturę ciasta: na oleju będzie cięższe, bardziej wilgotne i nie będzie tak przesychać następnego dnia, na maśle i margarynie będzie, puszyste i aksamitne, ale najsmaczniejsze oczywiście na maśle, ale, na drugi dzień takie ciasto na maśle lub na margarynie lubi niestety przesychać. Ja tym razem piekłam na oleju. Serdecznie polecam :-)

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki kakao
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mleka (lub więcej, to zależy od mąki)
  • 1 szklanka oleju (lub 250 g masła lub margaryny)
  • 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • cukier puder do posypania
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jeżeli mamy dobry mikser, to możemy od razu wszystkie składniki wrzucić do miski i miksować. Jeżeli nasz mikser nie jest zbyt dobry (jak mój) to musimy mieszać składniki etapami.

    Najpierw wrzucamy do miski wszystkie suche składniki i mieszamy.

    Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy.

    Następnie stopniowo dolewamy mleko dalej miksując. Zwykle jedna szklanka wystarczy, ale czasem trzeba dolać więcej, gdy ciasto okazuje się być zbyt suche.

    Następnie stopniowo dolewamy olej (lub roztopione masło lub margarynę) dalej miksując.

    W międzyczasie siekamy skórkę pomarańczową.

    Następnie posiekaną skórkę pomarańczową dosypujemy do miksującego się ciasta.

    Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C.

    Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blacha o wymiarach 22 cm x 33 cm mierząc od spodu.

    Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na najniższe pięterko i pieczemy przez 40 minut z grzaniem góra-dół. Następnie przełączamy na termoobieg i tak dopiekamy jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie robimy test patyczkiem i jak jest suchy to ciasto jest upieczone. Jeśli patyczek nie będzie suchy, to musimy ciasto jeszcze dopiekać, najepiej z grzaniem tylko od spodu.

    Jeszcze gorące ciasto oprószamy cukrem pudrem i pozostawiamy do wystudzenia.
    Kroimy dopiero całkiem wystudzone ciasto.

    Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń