Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś przepis na bardzo szybkie i uniwersalne ciasto. Wszystkie składniki po prostu mieszamy w misce, na blachę i do pieca. Do tego ciasta możemy wybrać rodzaj tłuszczu, na każdym się upiecze: na oleju, na maśle i na margarynie. Trzeba tylko pamiętać, że rodzaj tłuszczu wpływa na strukturę ciasta: na oleju będzie cięższe, bardziej wilgotne i nie będzie tak przesychać następnego dnia, na maśle i margarynie będzie, puszyste i aksamitne, ale najsmaczniejsze oczywiście na maśle, ale, na drugi dzień takie ciasto na maśle lub na margarynie lubi niestety przesychać. Ja tym razem piekłam na oleju. Serdecznie polecam :-)
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 97061
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1922
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5756
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5759
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 97061
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1922
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5756
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5759
Składniki
Jeżeli mamy dobry mikser, to możemy od razu wszystkie składniki wrzucić do miski i miksować. Jeżeli nasz mikser nie jest zbyt dobry (jak mój) to musimy mieszać składniki etapami. Najpierw wrzucamy do miski wszystkie suche składniki i mieszamy. Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy. Następnie stopniowo dolewamy mleko dalej miksując. Zwykle jedna szklanka wystarczy, ale czasem trzeba dolać więcej, gdy ciasto okazuje się być zbyt suche. Następnie stopniowo dolewamy olej (lub roztopione masło lub margarynę) dalej miksując. W międzyczasie siekamy skórkę pomarańczową. Następnie posiekaną skórkę pomarańczową dosypujemy do miksującego się ciasta. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blacha o wymiarach 22 cm x 33 cm mierząc od spodu. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na najniższe pięterko i pieczemy przez 40 minut z grzaniem góra-dół. Następnie przełączamy na termoobieg i tak dopiekamy jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie robimy test patyczkiem i jak jest suchy to ciasto jest upieczone. Jeśli patyczek nie będzie suchy, to musimy ciasto jeszcze dopiekać, najepiej z grzaniem tylko od spodu. Jeszcze gorące ciasto oprószamy cukrem pudrem i pozostawiamy do wystudzenia. Kroimy dopiero całkiem wystudzone ciasto. Smacznego :-)