Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty placek ze śliwkami jest naprawdę prosty, w dodatku niesamowicie smaczny dzięki soczystym śliwkom i chrupiącej, maślanej kruszonce z cytrynową nutą. W cieście zamiast śliwek świetnie sprawdzą się też truskawki, morele lub jabłka, a dla zwiększenia chrupkości i smaku kruszonki dodaj 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych lub migdałów. Placek możesz zaserwować w podstawowej formie, ze szklanką herbaty lub ozdobić je gałką waniliowych lodów.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 369
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 395
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 822
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 369
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 395
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 822
Składniki
Zacznij od kruszonki. Zmiel pokrojone migdały lub orzechy w malakserze albo wsyp do woreczka strunowego i rozgnieć wałkiem do ciasta. Do miski wsyp mąkę, cukier oraz pokrojone w kostkę masło wyjęte wprost z lodówki. Palcami połącz składniki, by powstały grudki. Dodaj rozdrobnione migdały oraz skórkę z cytryny, wymieszaj i wstaw do lodówki do schłodzenia.
Umyj śliwki, przekrój na połowy, umieść w misce, posyp cukrem waniliowym i cynamonem, po czym wymieszaj.
Przygotuj ciasto. Do miski wrzuć miękkie masło i utrzyj z cukrem, aby uzyskać lekką i puszysta masę. Następnie wbijaj po jednym jajku, zmniejsz obroty miksera i powoli dodawaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Dolej sok z cytryny i wymieszaj.
Wylej ciasto do blaszki (20x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj powierzchnię. Ciasno układaj śliwki na powierzchni ciasta skórką do dołu. Wierzch ciasta posyp schłodzoną kruszonką. Wstaw placek do pieca nagrzanego do 180°C na 40-50 minut. Wystudź ciasto i podawaj.