Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coś w sam raz dla wielbicieli słodkości:) Przepyszne ciasto bez pieczenia - szybkie i proste w przygotowaniu:) Warto się skusić:)
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 56
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 61
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 301
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 56
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 61
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 301
Składniki
Blaszkę /u mnie blaszka miała 25cm x 30cm/wykładamy papierem do pieczenia a następnie na dnie układamy herbatniki. Przygotowujemy masę I: mleko masło i cukier przekładamy do rondelka i powoli podgrzewamy by całość się rozpuściła i połączyła na jednolitą masę. Odstawiamy do przestudzenia. Następnie dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy /najlepiej za pomocą miksera lub blendera/. Gotową masę przekładamy na herbatniki i układamy na niej drugą warstwę herbatników lekko dociskając. Na herbatnikach rozsmarowujemy masę kajmakową /u mnie była o smaku kakaowym/. Ponownie układamy warstwę herbatników i wstawiamy do lodówki. Przygotowujemy masę II:dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Następnie ciągle ubijając dodajemy małymi porcjami serek mascarpone. Gotową masę przekładamy na warstwę herbatników. Na wierzch ścieramy czekoladę - żeby nie było zbyt słodko proponuję czekoladę gorzką:) Ciasto wstawiamy do lodówki na min. godzinę.