Do góry

Desery Przepis na:

Przekładaniec bez pieczenia

Przekładaniec bez pieczenia

Autor:

Przepisów i artykułów: 565 Ocena: 4389

Dodano:

Odsłon: 1075

Coś w sam raz dla wielbicieli słodkości:) Przepyszne ciasto bez pieczenia - szybkie i proste w przygotowaniu:) Warto się skusić:)

Składniki

  • masa I:
  • masło 12 dag
  • cukier 0,5 szklanki
  • mleko 130 ml
  • mleko w proszku 25 dag
  • masa II:
  • mascarpone 25 dag
  • śmietana kremówka 250 ml
  • cukier puder 1 kopiasta łyżka
  • dodatkowo:
  • masa kajmakowa 20 dag
  • herbatniki
  • czekolada gorzka
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Przekładaniec bez pieczenia

Przygotowanie

  1. Blaszkę /u mnie blaszka miała 25cm x 30cm/wykładamy papierem do pieczenia a następnie na dnie układamy herbatniki.
    Przygotowujemy masę I: mleko masło i cukier przekładamy do rondelka i powoli podgrzewamy by całość się rozpuściła i połączyła na jednolitą masę. Odstawiamy do przestudzenia. Następnie dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy /najlepiej za pomocą miksera lub blendera/. Gotową masę przekładamy na herbatniki i układamy na niej drugą warstwę herbatników lekko dociskając.
    Na herbatnikach rozsmarowujemy masę kajmakową /u mnie była o smaku kakaowym/. Ponownie układamy warstwę herbatników i wstawiamy do lodówki.
    Przygotowujemy masę II:dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Następnie ciągle ubijając dodajemy małymi porcjami serek mascarpone. Gotową masę przekładamy na warstwę herbatników. Na wierzch ścieramy czekoladę - żeby nie było zbyt słodko proponuję czekoladę gorzką:) Ciasto wstawiamy do lodówki na min. godzinę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń