Do góry

Desery Przepis na:

przekładaniec leśny mech

Przepis dnia 2016-11-27
przekładaniec leśny mech

Autor:

Przepisów i artykułów: 228 Ocena: 6506

Dodano:

Odsłon: 28284

Ciasto ze szpinakiem, kremem, jest piękne, urzeka zielonym kolorem i rewelacyjnym smakiem :-)

Składniki

  • -4 jajka
  • -450g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
  • -1 szkl mąki krupczatki (szklanka 250ml)
  • -1 szkl mąki pszennej tortowej
  • -0,5 szkl mleka
  • -1 szkl oleju rzepakowego
  • -2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • -1 szkl cukru
  • KREM
  • -1 litr mleka 2%
  • -2 budynie śmietankowe po 40g bez cukru
  • -2 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej
  • -cukier waniliowy
  • -3/4 szkl cukru
  • -3 żółtka
  • -250g masła lub margaryny
  • PONCZ
  • -0,5 szklanki przegotowanej wody , 1 łyżka soku z cytryny
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. CIASTO


    Dno blaszki 25x25cm wykładamy papierem do pieczenia, boków niczym nie smarujemy.
    Całe jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy na białą, puszystą masę.
    (ważne by jajka były świeże)


    Następnie dodajemy Przesianą mąkę i mąkę krupczatkę, proszek do pieczenia-miksujemy.
    Potem dodajemy mleko wciąż miksując, potem olej.


    Na koniec dodajemy szpinak (odciskamy go dokładnie z wody) -miksujemy.
    Ciasto przekładamy do blaszki, pieczemy około 40 minut w temperaturze 170-180 stopni.
    Ciasto z wierzchu zrobi się brązowe.
    Powinno ładnie wyrosnąć.


    Ciasto będzie miało kopułkę, którą ścinamy.
    *środek z kopułki wydrążamy i kruszymy. Na koniec posypiemy nim ciasto.

  2. Ciasto studzimy i kroimy na dwa spody (już po ścięciu kopułki)

  3. KREM

    3 szklanki mleka wlewamy do garnka, gotujemy.

    Do osobnej miski dajemy 3 żółtka, 2 łyżki mąki, 3/4 szklanki cukru, 2 budynie (proszek), cukier waniliowy oraz szklankę mleka i miksujemy na gładko.


    Wylewamy na gotujące się mleko, mieszamy do zgęstnienia (jak budyń)


    Studzimy

    Masło lub margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy na puch, dodajemy po łyżce budyniu.

    I krem gotowy :-)

  4. Pierwszy spód ciasta lekko ponczujemy (poncz woda+sok z cytryny)

    Dajemy połowę kremu, przykrywamy drugim spodem, ponczujemy dajemy resztę kremu.

  5. Całość posypujemy okruszkami z kopułki.Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń