Do góry

Desery Przepis na:

Przepis na faworki - z ciasta zbijanego

Przepis na  faworki - z ciasta zbijanego

Autor:

Przepisów i artykułów: 131 Ocena: 78118

Dodano:

Odsłon: 10421

Witam serdecznie Zrobiłam faworki (chrust) z ciasta zbijanego jeżeli ktoś jeszcze nie robił faworków to jest to najlepszy moment aby spróbować zrobić je samej/samemu w domu, zamiast kupować w sklepie.

Składniki

  • 400 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej)
  • 6 łyżek śmietany (200 g) 12% lub 18%
  • 2 łyżki spirytusu
  • 6 żółtek
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania gotowych faworków
  • tłuszcz do smażenia olej lub smalec
  • w moim przypadku użyłam smalcu i oleju w proporcjach 1:1
  • w sumie około 1L tłuszczu
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Nie będę opisywała całego procesu przygotowania faworków ponieważ dokładny proces przygotowania pokazałam na filmiku, starałam się pokazać cały proces jak najdokładniej aby każda osoba nawet bez doświadczenia w kuchni mogła je przygotować. Polecam wypróbować przepis

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 15 stycznia 2017 Obejrzałam film i cieszę się, że w dobie pośpiechu robi się tą metodą "chrust". Tak robiła moja babcia, mama i ja. Dzieci przychodzą na gotowce, ale przepis mają. Pamiętam, jak z siostrą zmieniałyśmy się (w naszym przepisie - 10 minut - z zegarkiem w ręku )i zbijałyśmy ciasto. Faworki cieniutkie, pełne bąbli powietrza, kruche - po prostu puch. Piekę na smalcu i od czasu do czasu wrzucam plasterek surowego ziemniaka do tłuszczu, aby go trochę oczyścić.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń