Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty i szybki przepis na idealnie wilgotne ciasto marchewkowe z dużą ilością orzechów . Zapisz przepis i wypróbuj na nadchodzący tydzień.
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 513
Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...
Odsłon: 166
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 513
Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...
Odsłon: 166
Składniki
Składniki (blaszka 25x12cm) Jeśli nie lubisz któregoś z wyżej wymienionych dodatków (orzechy/cynamon) możesz go pominąć. Nagrzej piekarnik do 170 stopni. Jajka wymieszaj trzepaczką z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wlej do masy jajecznej olej i wymieszaj. Marchewki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce (drobne oczka). Startą marchew wsyp do masy i wymieszaj.
Mąkę przesiej przez sitko i dodaj do ciasta razem z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i szczyptą soli. Całość wymieszaj trzepaczką do momentu uzyskania jednolitej masy bez grudek.
Na koniec wsyp cynamon oraz orzechy wymieszaj łyżką. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wylej do niej ciasto marchewkowe. Na górę ciasta możesz wyłożyć dla ozdoby (i SMAKU!) kilka orzechów – podpieczone w ten sposób smakują wyśmienicie.
Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz je przez 1 godzinę, do suchego patyczka*. Jeśli orzechy od góry są już wystarczająca podpieczone, a ciasto dalej jest surowe – zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz do czasu, aż ciasto nie będzie surowe. *Możesz sprawdzić czy ciasto się upiekło poprzez „metodę suchego patyczka”. Patyczek do szaszłyków włóż w najgrubszym miejscu w cieście – jeśli wyjmiesz go i jest suchy to znaczy, że ciasto jest upieczone. Jeśli jest mokry – pozostaw ciasto w piekarniku dłużej. Wyłóż ciasto do ostygnięcia na kratce (ok. 2h) i ciesz się smakiem pysznego ciasta marchewkowego. Ciasto marchewkowe możesz posypać cukrem pudrem, posmarować białym serkiem i miodem lub zjeść bez dodatków