Polecam. Trudno się oprzeć. Jesienią smakują najlepiej.
Przysmak jesienny - racuchy z jabłkiem
Składniki
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej
- 2 łyżki cukru
- 25 g drożdży świeżych
- 1-3/4 szklanki ciepłego mleka
- jajko
- 3 jabłka - złota reneta
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- garść suszonej żurawiny
- cukier puder do posypania
- olej rzepakowy do smażenia
Składniki
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej
- 2 łyżki cukru
- 25 g drożdży świeżych
- 1-3/4 szklanki ciepłego mleka
- jajko
- 3 jabłka - złota reneta
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- garść suszonej żurawiny
- cukier puder do posypania
- olej rzepakowy do smażenia

Etapy przygotowania
Do miseczki wsypać mąkę orkiszową i zrobić dołeczek. Do dołeczka wsypać cukier i rozdrobnione drożdże. Zalać łyżką ciepłego mleka.

Lekko pomieszać drożdże i poczekać aż drożdże się rozpuszczą.
Łyżką zagarniać mąkę do środka. Dodać resztę mleka i jajko.
Wymieszać tak, żeby nie było grudek.
Dodać jabłka obrane i starte na tarce o grubych oczkach oraz żurawinę i cynamon. Pomieszać. Pozostawić na 20 min pod ściereczką.
Na patelni rozgrzać olej rzepakowy.
Nakładać małe porcje ciasta i smażyć po obu stronach na złoty kolor.
Gotowe racuchy posypać obficie cukrem pudrem.
Smacznego.
Przepis w Waszym wykonaniu (13)


Komentarze do przepisu (6)
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4321

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 1076

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 570
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4321

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 1076

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 570



Składniki
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej
- 2 łyżki cukru
- 25 g drożdży świeżych
- 1-3/4 szklanki ciepłego mleka
- jajko
- 3 jabłka - złota reneta
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- garść suszonej żurawiny
- cukier puder do posypania
- olej rzepakowy do smażenia
Do miseczki wsypać mąkę orkiszową i zrobić dołeczek. Do dołeczka wsypać cukier i rozdrobnione drożdże. Zalać łyżką ciepłego mleka.
Lekko pomieszać drożdże i poczekać aż drożdże się rozpuszczą.
Łyżką zagarniać mąkę do środka. Dodać resztę mleka i jajko.
Wymieszać tak, żeby nie było grudek.
Dodać jabłka obrane i starte na tarce o grubych oczkach oraz żurawinę i cynamon. Pomieszać. Pozostawić na 20 min pod ściereczką.
Na patelni rozgrzać olej rzepakowy.
Nakładać małe porcje ciasta i smażyć po obu stronach na złoty kolor.
Gotowe racuchy posypać obficie cukrem pudrem.
Smacznego.
Pyszotka::)
Moje ulubione racuchy :)
Pychotka.
U mnie to danie jest trenowane cały rok ale i tak gratuluję wyboru i wykonania
Zgadza się jesienią smakują najlepiej. Pyszne Twoje racuchy, puszyste i pięknie podane.;)