Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Apetyczne pistacjowe sztabki zainspirowane słodkościami z kuchni bliskowschodniej możesz przygotować na bazie samodzielnie wypieczonego ciasta typu francuskiego. Jest ono dość pracochłonne, więc jeśli nie masz zbyt wiele czasu, wykorzystaj gotowe andruty!
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 112
Taratuszki to tradycyjne, ukraińskie ciasteczka smażone na głębokim tłuszczu,...
Odsłon: 1221
Jedno z prostszych, a zarazem pysznych dań, którymi nie pogardzą wytrawni mię...
Odsłon: 188
Poznaj przepis na zdrową i smaczną zupę ogórkową bez śmietany.
Odsłon: 46
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 112
Taratuszki to tradycyjne, ukraińskie ciasteczka smażone na głębokim tłuszczu,...
Odsłon: 1221
Jedno z prostszych, a zarazem pysznych dań, którymi nie pogardzą wytrawni mię...
Odsłon: 188
Poznaj przepis na zdrową i smaczną zupę ogórkową bez śmietany.
Odsłon: 46
Składniki
Obierz starannie pistacje (nie tylko z łupin, ale i fioletowych osłonek). Rozsyp na blasze wyłożonej folią aluminiową. Wstaw na kilkanaście minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Odstaw do przestudzenia.
Zblenduj pistacje na proszek. Miksuj z upłynnionym olejem kokosowym na gęstą, jednolitą pastę.
Roztop w rondelku połamaną białą czekoladę. Wymieszaj z pastą pistacjową. Odstaw na kilka godzin (najlepiej na całą noc) w ciepłe miejsce.
Zmiksuj pastę pistacjową ze schłodzonym serkiem mascarpone. Dosłodź do smaku cukrem pudrem. Przełóż kremem andruty. Owiń je folią spożywczą i włóż na kilka godzin do lodówki.
Wsyp cukier do garnka z grubym dnem. Dodaj miód i trochę wody (tylko tyle, by cukier nie zbijał się w grudki). Wymieszaj. Ustaw garnek na palniku o dużej mocy. Podgrzewaj cukier (nie mieszając) do chwili, aż się rozpuści i zacznie nabierać bursztynowego koloru.
W międzyczasie podgrzej w rondelku śmietanę z masłem i solą. Wymieszaj.
Zmniejsz moc palnika pod brązowiejącym cukrem. Wlej śmietanę i energicznie wymieszaj (zachowaj ostrożność ze względu na gorącą parę). Mieszaj rózgą do chwili, aż sos stanie się gładki.
Gdy sos wystygnie, polej nim z wierzchu wafle (prawdopodobnie zostanie ci nieco sosu – użyj do innych celów). Odczekaj, aż stos stężeje. Pokrój wafle na mniejsze kawałki (możesz użyć foremki i nadać im wybrany kształt). Udekoruj posiekanymi pistacjami i wiórkami kokosowymi.