Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Apetyczne pistacjowe sztabki zainspirowane słodkościami z kuchni bliskowschodniej możesz przygotować na bazie samodzielnie wypieczonego ciasta typu francuskiego. Jest ono dość pracochłonne, więc jeśli nie masz zbyt wiele czasu, wykorzystaj gotowe andruty!
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 978
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4253
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 573
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 938
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3872
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 788
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 978
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4253
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 573
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 938
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3872
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 788
Składniki
Obierz starannie pistacje (nie tylko z łupin, ale i fioletowych osłonek). Rozsyp na blasze wyłożonej folią aluminiową. Wstaw na kilkanaście minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Odstaw do przestudzenia.
Zblenduj pistacje na proszek. Miksuj z upłynnionym olejem kokosowym na gęstą, jednolitą pastę.
Roztop w rondelku połamaną białą czekoladę. Wymieszaj z pastą pistacjową. Odstaw na kilka godzin (najlepiej na całą noc) w ciepłe miejsce.
Zmiksuj pastę pistacjową ze schłodzonym serkiem mascarpone. Dosłodź do smaku cukrem pudrem. Przełóż kremem andruty. Owiń je folią spożywczą i włóż na kilka godzin do lodówki.
Wsyp cukier do garnka z grubym dnem. Dodaj miód i trochę wody (tylko tyle, by cukier nie zbijał się w grudki). Wymieszaj. Ustaw garnek na palniku o dużej mocy. Podgrzewaj cukier (nie mieszając) do chwili, aż się rozpuści i zacznie nabierać bursztynowego koloru.
W międzyczasie podgrzej w rondelku śmietanę z masłem i solą. Wymieszaj.
Zmniejsz moc palnika pod brązowiejącym cukrem. Wlej śmietanę i energicznie wymieszaj (zachowaj ostrożność ze względu na gorącą parę). Mieszaj rózgą do chwili, aż sos stanie się gładki.
Gdy sos wystygnie, polej nim z wierzchu wafle (prawdopodobnie zostanie ci nieco sosu – użyj do innych celów). Odczekaj, aż stos stężeje. Pokrój wafle na mniejsze kawałki (możesz użyć foremki i nadać im wybrany kształt). Udekoruj posiekanymi pistacjami i wiórkami kokosowymi.