Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Ptasie mleczko pamiętam z dzieciństwa, ale wtedy chyba się go robiło na mleku skondensowanym. Będę musiała kiedyś wrócić do tej wersji. Teraz robię go zazwyczaj na serkach homogenizowanych albo na słodkiej śmietanie. To deser, który możemy przyrządzić w sezonie truskawkowym, ale i zimą, gdzie świeże truskawki możemy zastąpić pysznym musem z dodatkiem galaretki
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 27
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 43
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 75
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10515
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 98
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 27
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 43
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 75
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10515
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 98
Składniki
Dwie galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzącej wody, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia
Gdy galaretka przestygnie w drugim naczyniu rozpuszczamy pozostałą trzecią galaretkę wg przepisu na opakowaniu. Studzimy
Gdy galaretka, którą przygotowywaliśmy jako pierwszą staje się gęstsza wlewamy ją do misy robota. Dodajemy do niej serki i ubijamy końcówką do ubijania śmietany, aż masa nabierze powietrza
Pod wpływem zimnego serka galaretka może szybko gęstnieć, więc po zakończonym ubijaniu szybko przekładamy masę do przygotowanych wcześniej pucharków. Układamy na niej umyte niewielkie truskawki. Wstawiamy do lodówki
Gdy trzecia galaretka zaczyna tężeć zalewamy nią warstwę ptasiego mleczka z truskawkami i ponownie wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia deseru