Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3850
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414765
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2396
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3850
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414765
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2396
Składniki
Ciasto: Wodę zmieszać z żółtkiem i solą. Wszystko razem ugnieść. Ciasto podzielić na 2 równe części. Ciastem wyłożyć prostokątną blaszkę. Piec w temp 180 stopni ok. 25 min. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Krem : 2½ szklanki mleka zagotować wraz z cukrem. W oddzielnej miseczce wymieszać razem ½ szklani mleka, żółtka, mąki i cukier wanilinowy. Gdy mleko zacznie się gotować, przelać dokładnie wymieszaną miksturę do mleka, cały czas bardzo dokładnie i energicznie mieszając, aż zrobi się budyń. Odstawić do ostudzenia. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno, na koniec dodać śmietan fixy. Gdy budyń będzie zimny dodać po łyżce do bitej śmietany cały czas miksując. Na jedną część ciasta wyłożyć krem, przykryć drugim ciastem i posypać cukrem pudrem.