Do góry

Desery Przepis na:

Ptysie z budyniem

Ptysie z budyniem

Autor:

Przepisów i artykułów: 190 Ocena: 1649

Dodano:

Odsłon: 6261

Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami, więc czas pomyśleć o słodkościach. Pączki oczywiście to podstawa, ale co powiecie na takie ptysie z budyniem? Nie są śliczne, bo akurat musiał mi się rękaw cukierniczy podrzeć i trzeba było łyżką nakładać, ale smak wynagradza. Polecam, bo jak zwykle mało roboty i mnóstwo pyszności. Z poniższego przepisu wyszło mi 6 dorodnych ptysi. Ne bójcie się tego ciasta, przygotowane zgodnie z przepisem na pewno wyjdzie :-)

Składniki

  • pół szklanki wody (szklanka poj. 250 ml)
  • pół szklanki mąki
  • 1/3 kostki masła
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • dodatkowo 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ptysie z budyniem

Przygotowanie

  1. W garnku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć moc palnika i wsypać mąkę. Energicznie mieszać aż masa zacznie odchodzić od garnka. Zdjąć z palnika i wystudzić. Do wystudzonego ciasta wbić jajko i dokładnie wymieszać na jednolitą masę, następnie wbić drugie jajko i tak samo wymieszać.

    Piekarnik nagrzać do 200 stopni góra-dół.

    Masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub tak jak ja nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w większych odległościach, bo ptysie mocno urosną.

    Piec przez 25-30 minut do zrumienienia.

    WAŻNE!!! Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia, bo ptysie opadną.

    Gdy ptysie są już upieczone i przyrumienione wyłączyć piekarnik, otworzyć drzwiczki i zostawić ptysie na 5 minut w środku. Następnie wyjąć i studzić na kratce.

    Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i wystudzić.

    Ptysie przekroić na pół i nadziewać budyniem. Górę posypać cukrem pudrem.

    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń