Do góry

Desery Przepis na:

Ptysie z masą piankową

Ptysie z masą piankową

Autor:

Przepisów i artykułów: 206 Ocena: 1778

Dodano:

Odsłon: 3506

Ptysie z kremem z białek i cytryną. Smak dzieciństwa!

Składniki

  • Składniki na ciasto parzone: 1 szklanka wody, 125g masła, 1 szklanka mąki pszennej, 4 jaja,
  • Składniki na piankę: 1/2 szklanki wody, 1 szklanka cukru, 1/2 łyżeczki soku z cytryny, 2 białka.
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto: W rondelku z grubym dnem zagotować wodę z masłem. Na gotującą się wodę wsypać mąkę pszenną, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Wystudzić.
    Ciasto zmiksować z jajkami, do gładkości. Przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki (ja używam Wilton M1).
    Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać okrągłe porcje ciasta, w sporych odstępach (mocno rośnie).
    Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 - 30 minut. Po upieczeniu wystudzić, przekroić wzdłuż.

  2. Krem: wody, cukru i soku z cytryny ugotować syrop (gęstniejący syrop ma zostawiać za sobą niteczkę).
    Sparzyć jaja wrzątkiem. Ubić pianę z białek. Do dobrze ubitych białek lać cieniutkim strumieniem ciepły syrop, energicznie mieszając. Pianę z syropem ubijać na parze, aż do zgęstnienia kremu. Następnie miskę z masą, przełożyć do naczynia z zimną wodą i ubijać do wystudzenia masy.
    Doprawić do smaku np. sokiem z cytryny, kwaskiem cytrynowym.

    Upieczone ptysie przekroić na pół. Nałożyć krem. Posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń